TeamNL Handbalheren winnen van Portugal en bereiken Main Round

De TeamNL Handbalheren hebben de laatste poulewedstrijd op het Europees Kampioenschap gewonnen van Portugal: 32-31. Bij rust stond de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson voor met 17-13. Hiermee plaatst het team zich voor het eerst in de geschiedenis voor de Main Round op het EK. Op donderdag 20 januari speelt Nederland de eerste wedstrijd in de volgende ronde, dan is Frankrijk de tegenstander.

Victor Iturriza Alvarez maakte namens Portugal de eerste twee goals van de wedstrijd. Kay Smits wist voor Nederland pas na vijf minuten het eerste doelpunt te scoren. Dit was het startschot voor een reeks van vijf goals achter elkaar. Dani Baijens (2x), Samir Benghanem en Luc Steins vonden ook het net: 5-2.

Portugal wist na ruim acht minuten weer eens te scoren. Samir Benghanem deed dit ook, met een mooie draaibal. Het tempo lag hoog in deze fase van de wedstrijd. Portugal rondde af en Bobby Schagen verschalkte de keeper: 7-4. Met twee doelpunten achter elkaar wist Salina Amador de aansluitingstreffer te scoren. Luc Steins zette een mooie actie in en zorgde voor een verschil van drie doelpunten. Na een twee minuten tijdstraf van Tom Jansen kon Portugal deels het verschil weer wegpoetsen: 9-8.

Ondanks vele missers in de aanval kon Nederland de voorsprong uitbreiden. Dit was mede te danken aan sterk keeperswerk van Bart Ravensbergen. Jubilaris Dani Baijens (50 interlands) zette de verdediging met een schijnbeweging op het verkeerde been en scoorde. Samir Benghanem deed dit ook. De Portugezen vonden ook weer het net, maar Dani Baijens en Kay Smits zorgden voor een verschil van vier: 13-9.

Portugal scoorde uit een penalty met nog vijf minuten te spelen in de eerste helft. Kay Smits vond het net en ook Ivar Stavast schoot raak. Portugal deed iets terug, maar kreeg ook twee keer een twee minuten tijdstraf. Die werden door Nederland goed uitgespeeld. Alec Smits scoorde en Kay Smits bepaalde de ruststand op 17-13.

Het eerste doelpunt van de tweede helft werd gemaakt door Rui Silva. Dani Baijens stelde snel orde op zaken en maakte zijn zesde treffer van de avond. Rui Silva opnieuw de Nederlandse goal. Het was Kay Smits die tweemaal het net vond en Oranje op een voorsprong van vijf doelpunten zette: 20-15.

Portugal ging in de aanval met zeven spelers en dat betaalde zich meteen uit met een doelpunt. Doordat de keeper nog niet in het veld stond kon Kay Smits direct in het lege doel scoren. Nederland kreeg daarna geen grip op die extra aanvaller. Portugal speelde dat goed uit en scoorde drie keer op rij: 21-19. Bobby Schagen en Rutger ten Velde maakten doelpunten voor Oranje. Toch wist Portugal stukje bij beetje dichterbij te komen. Met nog iets meer dan een kwart wedstrijd te spelen werd de aansluitingstreffer gescoord: 23-22.

Doelpunten volgden elkaar aan beide kanten snel op. Het verschil bleef op één/twee treffers staan. Tom Jansen schoot twee keer raak en ook Rutger ten Velde maakte een goal. Samir Benghanem zette met nog tien minuten te spelen een verschil van drie op het scorebord: 27-24.

Ondanks de ruime voorsprong brak er een bloedstollende slotfase aan. Portugal scoorde en man of the match Luc Steins deed dat aan de overkant ook. Een penalty werd vervolgens door de tegenstander hard achter Bart Ravensbergen geschoten. Alec Smit zette het verschil weer op drie: 29-26. Portugal scoorde twee keer en maakte de aansluitingstreffer: 29-28. Rutger ten Velde herstelde dit meteen en zorgde voor een verschil van twee.

Toch was het Portugal dat drie doelpunten achter elkaar wist te maken en de voorsprong pakte met nog minder dan twee minuten te spelen: 30-31. Een overtreding zorgde ervoor dat de tegenstander de laatste minuten met een man minder in het veld stond. De Oranjeheren maakten hier goed gebruik van en wisten de achterstand om te buigen. Luc Steins maakte de gelijkmaker en Kay Smits schoot in de laatste seconden de winnende treffer tegen de touwen: 32-31. Hierdoor zijn de TeamNL Handbalheren voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de Main Round op het EK.

In de Main Round gaat Nederland het opnemen tegen Frankrijk, Kroatië, Denemarken en Montenegro. Op donderdag 20 januari staat de eerste wedstrijd op het programma.

Nederland – Portugal 32-31 (17-13)
Nederland: Bart Ravensbergen, Ivar Stavast (1), Rutger ten Velde (3), Niko Blaauw, Iso Sluijters, Luc Steins (4), Samir Benghanem (4), Bobby Schagen (2), Ivo Steins, Jasper Adams, Dennis Schellekens, Alec Smit (2), Kay Smits (8), Tom Jansen (2), Dani Baijens (6).
Portugal: Gilberto Duarte Brito 92), Victor Manuel Iturriza Alvarez (7), Miguel Martins Soares (4), Manuel Gaspar, Angel Henandez Zulueta, Rui Silva Sousa Martins (5), Daymaro Salina Amador (4), Tiago Rocha, Diogo Branquinho (1), Alexandre Cavalcanti, Antonio Areia Rodrigues (6), Miguel Alves, Leonel Fernandes (1), Salvador Salvador (1), Gustavo Capdeville, Fabio Ramos Magalhães.
Scheidsrechters: Lars Jorum (NOR) / Havard Kleven (NOR)
Strafminuten:
10’ – 14’ (Jansen 4’, Baijens 4’, Sluijters 2’ – Salina 4’, Duarte 4’, Magalhães 2’, Hernandez 2’, Salina 2’)
Strafworpen: 1/1 – 3/3