TeamNL Handbalheren winnen oefenwedstrijd van Tunesië

De TeamNL Handbalheren hebben hun tweede wedstrijd op het vierlandentoernooi in Polen gewonnen van Tunesië. Bij rust stond het 18-12 in het voordeel van Nederland. In de tweede helft kwam de overwinning niet in gevaar: 33-28. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson sluit morgen de 4 Nations Cup af met het duel tegen het thuisland Polen om 18:30 uur.

Twee jaar geleden speelden de Oranjeheren voor het laatst tegen Tunesië. Destijds werd er in de voorbereiding op het EK 2020 nipt verloren: 30-29. Voordat het EK 2022 begint spelen de heren een reeks van vijf wedstrijden. Na het vierlandentoernooi staat er een tweeluik tegen Zweden op het programma. Op 6 en 8 januari treffen beide landen elkaar in Zweden.

Dani Baijens opende de score, waarna Tunesië snel op gelijke hoogte wist te komen. Vervolgens was het Rutger ten Velde die tweemaal het net wist te vinden en Oranje op voorsprong zette. De tegenstander trok de stand gelijk. Opnieuw was het linkerhoek Rutger ten Velde die scoorde, maar ook Tunesië verschalkte de keeper: 4-4.

Bobby Schagen en Iso Sluijters zorgden voor een gat van twee goals, Tunesië maakte de aansluitingstreffer. Rutger ten Velde was in deze eerste helft goed op schot en scoorde alweer zijn vierde treffer van de middag: 7-5. De tegenstander wist ook het net te vinden maar desondanks nam Oranje afstand. Drie doelpunten op rij van Rutger ten Velde, Iso Sluijters en Tom Jansen zorgden voor een gat van vier: 10-6. Tunesië scoorde twee keer en ook Sander Visser rondde zijn kans af, na twintig minuten spelen stond het 11-8 in het voordeel van Oranje.

Dankzij Iso Sluijters, Tom Jansen en Rutger ten Velde werd de voorsprong verder vergroot. Hierdoor stond er een verschil van zes goals op het scorebord: 14-8. In de laatste vijf minuten van de eerste helft ging het spel op en neer. Namens Nederland scoorden Dani Baijens, Sander Visser, Florent Bourget en Samir Benghanem. Tunesië zette daar eveneens vier doelpunten tegenover. Hierdoor zochten de teams met een stand van 18-12 de kleedkamers op.

In de tweede helft werd er om en om gescoord tot aan 22-17. Luc Steins, Rutger ten Velde, Ephrahim Jerry en Ivo Steins vonden het net in de eerste tien minuten. Het verschil werd daarna door de Oranjeheren verder uitgebreid naar acht doelpunten: Iso Sluijters, Sander Visser (2x) en Rutger ten Velde schoten raak. Dit zorgde voor een 26-18 stand halverwege de tweede helft.

Man of the Match Rutger ten Velde was ook in de tweede helft op dreef en verschalkte de Tunesische keeper tweemaal, ook Dani Baijens passeerde de sluitpost: 29-21. Drie opeenvolgende doelpunten van Tunesië zorgden ervoor dat het gat werd verkleind tot vijf: 29-24. De overwinning kwam in de slotfase niet in gevaar. Florent Bourget, Dani Baijens en Samir Benghanem scoorden namens de Oranjeheren. Tunesië probeerde nog dichterbij te komen, maar zonder succes. De eindstand werd bepaald door Iso Sluijters: 33-28.

Assistent coach Edwin Kippers analyseert de wedstrijd: “We hebben weer een stap gezet ten opzichte van de wedstrijd van gisteren. De eerste helft speelden we heel sterk. De dekking stond goed. In de tweede helft werd het spel iets rommeliger, mede omdat we tegen een aantal tijdstraffen aanliepen. We hebben de wedstrijd gebruikt om een aantal dingen te proberen. Daardoor kwam Tunesië iets meer in de wedstrijd, maar we zijn zakelijk blijven handballen waardoor de overwinning niet in gevaar is geweest.”