TeamNL Handbalheren winnen EK-kwalificatiewedstrijd van België

De TeamNL Handbalheren hebben in de strijd om een ticket voor het EK2024 gewonnen van België: 23-28. Bij rust stond het 10-17. Hiermee zet Nederland een grote stap richting EK-kwalificatie. Het team van bondscoach Staffan Olsson staat momenteel tweede in de poule met nog één duel te spelen. Zondag 30 april speelt de ploeg de laatste wedstrijd, dan is Griekenland in een uitverkocht Topsportcentrum de tegenstander. De wedstrijd start om 18:00 uur.

De TeamNL Handbalheren zijn bij de loting voor de kwalificatie van het EK 2024 in Duitsland ingedeeld in groep 5 met Kroatië, Griekenland en België. Tegen iedere tegenstander wordt een keer uit en een keer thuis gespeeld. De twee beste landen in de poule en de vier beste nummers drie plaatsen zich voor het eindtoernooi waar in totaal 24 landen aan deelnemen. Nederland kan zich voor de derde keer in de geschiedenis kwalificeren voor het EK.

Het Europees Kampioenschap vindt plaats van 10 tot en met 28 januari 2024. De speelsteden zijn Düsseldorf (poulefase), Berlijn (poulefase), Mannheim (poulefase), München (poulefase), Hamburg (Main Round) en Keulen (Main Round en finales).

Nederland begon de wedstrijd goed met een redding van Bart van Ravensbergen. Kay Smits verzilverde een penalty en opende de score. Vanuit de rechterhoek maakte Bobby Schagen ook een treffer. België deed iets terug, maar het was de ploeg van Staffan Olsson die het initiatief nam. Van afstand schoot Bobby Schagen zijn tweede doelpunt tegen de touwen. Via Rutger ten Velde en Luc Steins stond er een 1-5 stand op het scorebord.

Deze score werd alleen maar uitgebouwd. Met snel aanvalsspel en mooie acties wist Nederland de tegenstander pijn te doen. Na twintig minuten spelen stond het 5-13 in het voordeel van Oranje. Tom Jansen, Dani Baijens, Rutger ten Velde (3x) en debutant Thomas Houtepen scoorden.

In de laatste tien minuten van de eerste helft kregen de TeamNL Handbalheren het moeilijk. Aan de hand van Pierre Brixhe konden de Belgen het gat verkleinen: 9-14. Reden genoeg voor de bondscoach om zijn ploeg naar de kant te halen. Dit had effect. Met zijn zevende treffer van de avond brak Rutger ten Velde de ban. Ivar Stavast en Bobby Schagen waren ook trefzeker. Uit een penalty bepaalde Yannick Glorieux de ruststand op 10-17.

Oranje startte stroef in de tweede helft. Het had veel moeite om door de dekking heen te spelen. In de eerste tien minuten wist de ploeg drie keer het net te vinden. Bobby Schagen deed dat twee keer en Rutger ten Velde schoot zijn achtste treffer binnen. België zette daar vier goals tegenover: 14-20. Het verschil bleef rond de zes doelpunten schommelen. Rutger ten Velde bleef scoren voor de TeamNL Handbalheren. Halverwege de tweede helft stond het 16-22.

Aan de hand van Dani Baijens kon Nederland de voorsprong handhaven. Met nog vijf minuten te spelen kwam de overwinning niet meer in gevaar. In de slotfase redde Arjan Versteijnen meerdere keren knap op schoten van de Belgen. Tom Jansen scoorde twee doelpunten. Pierre Brixhe bepaalde de eindstand op 23-28. Hiermee zet Nederland een goede stap richting EK-kwalificatie. Thomas Houtepen en Donny Vink maakten hun debuut voor het Nederlands Team.