TeamNL Handbalheren winnen EK-kwalificatiewedstrijd nipt van België

De TeamNL Handbalheren hebben de eerste EK-kwalificatiewedstrijd nipt gewonnen van België: 25-24. In de Maaspoort in Den Bosch stond de ploeg van bondscoach Staffan Olsson bij rust met 12-9 voor. In de tweede helft werd het nog spannend, maar Oranje trok aan het langste eind. Zondag speelt Nederland om 17:00 uur uit tegen Griekenland de tweede wedstrijd in de kwalificatiereeks.

Kay Smits maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd. Na goed doorzetten kon hij ook een tweede treffer noteren. Via Sébastien Danesi maakte ook België een goal. Ivar Stavast zette het verschil al snel weer op twee. Om en om werd er gescoord. Namens Nederland was Samir Benghanem trefzeker vanaf de cirkel, Ivar Stavast was dat van afstand: 5-3.

Een twee minuten tijdstraf voor Sébastien Danesi zorgde ervoor dat er meer ruimte in de dekking kwam voor Oranje. Na een goed blok was het keeper Bart Ravensbergen die raak schoot in een leeg doel doordat België in de aanval met zeven spelers speelde. België wist vervolgens ook het net weer te vinden na een lange aanval. Kay Smits noteerde alweer zijn derde treffer van de avond door een penalty raak te schieten. Namens de tegenstander schoot Arber Qerimi de bal tegen de touwen: 7-5.

Een nieuwe tijdstraf aan Belgische zijde zorgde ervoor dat Nederland twee minuten met een man meer op het veld stond. Bobby Schagen maakte daar gretig gebruik van en schoot vanuit de rechterhoek raak. Halverwege de eerste helft stond het 8-5 in het voordeel van Oranje. Na goed doorzetten vergrote Kay Smits de voorsprong. Twee treffers van Jeroen de Beule zorgden ervoor dat België iets terug deed. Toch was het Nederland dat aan de hand van Kay Smits orde op zaken stelde: 11-7. Met verschillende reddingen was Bart Ravensbergen belangrijk in het Nederlandse doel. Serge Spooren wist na ruim zes minuten weer een treffer voor de Belgen te noteren. Met een rake penalty maakte Kay Smits alweer zijn zevende doelpunt van de avond. Serge Spooren bepaalde de ruststand op 12-9 in het voordeel van Nederland.

Het was diezelfde Spooren die de score in de tweede helft opende. Kay Smits deed van afstand wat terug. Opnieuw was Serge Spooren trefzeker. Vanaf de cirkel schoot Samir Benghanem raak. Ook Jeroen de Beule wist het net weer te vinden: 14-12. Een prachtige vlieger van Jeffrey Boomhouwer knalde tegen de touwen. Van afstand vond Dani Baijens het net, daarmee zette hij een verschil van vier op het scorebord: 16-12.

België pakte de draad op en scoorde drie keer achter elkaar: 16-15. Vanaf de rechterhoek deed Bobby Schagen een duit in het zakje. Het spel golfde op en neer, aan beide kanten werd gescoord. Voor Nederland deden Kay Smits (2x), Jeffrey Boomhouwer en Ivar Stavast dat: 21-19. René de Knegt redde knap in een één tegen één situatie. Na een twee minuten tijdstraf van Dani Baijens wist België de aansluitingstreffer te scoren. Niels Versteijnen zorgde met een afstandsschot weer voor een verschil van twee.

België startte met nog acht minuten te spelen een slotoffensief aan de hand van Arber Qerimi. Hij scoorde een penalty. Jeffrey Boomhouwer schoot raak vanuit de rechterhoek. Met nog twee minuten op de klok zorgde Qerimi ervoor dat België op gelijke hoogte kwam: 23-23.

Kay Smits zette Nederland weer op voorsprong met een snoeihard schot. Vanuit de rechterhoek maakte Pierre Brixhe weer gelijk. Een spannende laatste minuut volgde. Bondscoach Staffan Olsson nam een time-out om de laatste aanval van Oranje te bespreken. Topscorer Kay Smits schoot snoeihard raak: 25-24. Er waren nog enkele seconden over voor de Belgen. Ook zij namen een time-out. Dit resulteerde in een mislukt schot. Nederland pakte de nipte overwinning in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd: 25-24.