TeamNL Handbalheren verliezen ruim van Frankrijk in Main Round EK

De TeamNL Handbalheren hebben de eerste wedstrijd in de Main Round op het Europees Kampioenschap ruim verloren van Frankrijk: 34-24. Bij rust stond de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson achter met 15-12. Op zaterdag 22 januari speelt Nederland de tweede wedstrijd in de Main Round, dan is Montenegro de tegenstander.

Olympisch kampioen Frankrijk schoot uit de startblokken. Met vijf doelpunten op rij stond er snel een 5-0 achterstand voor Nederland op het scorebord. Samir Benghanem maakte het eerste doelpunt voor Oranje. Dani Baijens schoot snel daarna de tweede goal tegen de touwen. Frankrijk onderschepte een aanval van Nederland en rondde goed af. Bobby Schagen scoorde toen er een man meer in het veld stond door een tijdstraf bij de Fransen. Samir Benghanem kreeg snel daarna ook een tijdstraf waardoor de teams weer in evenwicht waren.

De tijdstraf van Benghanem werd goed benut door de Fransen. In dat tijdsbestek werd drie keer gescoord. Kay Smits deed namens Nederland iets terug: 9-4. De Oranjeheren verkleinden het verschil dankzij doelpunten van Dani Baijens en Rutger ten Velde. Toch zorgde de tegenstander met een doelpunt weer voor een verschil van vier.

Een uitstekende fase van Nederland brak aan. Er werd gebruik gemaakt van een tijdstraf aan Franse kant. Kay Smits schoot raak en Rutger ten Velde en Bart Ravensbergen scoorden in een leeg doel. Dit betekende dat de aansluitingstreffer werd gemaakt na zestien minuten spelen: 10-9. Dekkingsspecialist Jasper Adams ontving van de Duitse scheidsrechters een twee minuten tijdstraf. Met een man meer in het veld schoot Frankrijk twee keer raak: 12-9.

Nederland liet zich niet uit het veld slaan. Een nieuwe tijdstraf aan Franse kant zorgde voor een overtalsituatie die goed werd uitgespeeld. Kay Smits scoorde een penalty, Tom Jansen verraste de keeper met een draaibal en Alec Smit rondde een onderschepping in de dekking af. Hiermee scoorde Smit de gelijkmaker met nog zeven minuten te spelen in de eerste helft: 12-12. Toch kon de tegenstander nog uitlopen in de laatste minuten. Met drie doelpunten op rij werd de ruststand op 15-12 bepaald.

De Fransen begonnen de tweede helft scherp. Met vier opeenvolgende goals werd het verschil snel vergoot. Nederland liet zich niet kennen. Rutger ten Velde, Luc Steins en Kay Smits wisten het net te vinden: 19-15. Nikola Karabatic scoorde en ook Ivar Stavast rondde succesvol af. Direct vonden de Fransen weer het net, maar ook Stavast verschalkte opnieuw de keeper. Topscorer van de wedstrijd Aymeric Minne (acht goals) zette het verschil weer op vijf. Samir Benghanem draaide mooi weg uit de Franse dekking en zorgde voor een 22-18 stand.

Nederland ging vervolgens in de aanval met een extra veldspeler. Dit bracht niet het gewenste resultaat. Veel aanvallen mislukten en de Fransen maakten gebruik van het lege Nederlandse doel. De tegenstander scoorde vijf keer op rij waardoor er halverwege de tweede helft een verschil van acht doelpunten op het scorebord stond: 26-18. Dani Baijens vond voor het eerst in vijf minuten het net namens Nederland. Frankrijk was ook scherp in de afronding en zette er twee doelpunten tegenover. Tom Jansen scoorde met een snoeihard schot en tekende voor de twintigste treffer van Oranje.

Met vier goals op rij kon Frankrijk de voorsprong weer vergroten: 32-20. Tom Jansen, Dani Baijens en Alec Smit scoorden namens Nederland in de laatste minuten. Ook Frankrijk wist nog twee doelpunten te maken, ondanks een paar reddingen van Gerrie Eijlers die tot de wedstrijdselectie behoorde na een Coronabesmetting van Dennis Schellekens. De eindstand werd bepaald op 34-24.

Programma Main Round
22 januari 15:30 uur: Montenegro-Nederland
24 januari 18:00 uur: Denemarken-Nederland
25 januari 18:00 uur: Nederland-Kroatië

Boedapest, 20 januari 2022:
Frankrijk – Nederland 34-24 (15-12)
Frankrijk: Yanis Lenne, Aymeric Minne (8), Romain Lagarde (2), Melvyn Richardson (3), Dika Mem (2), Nicolas Tournat (5), Vincent Gerard, Nikola Karabatic (3), Kentin Mahe (3), Ludovic Fabregas (1), Wesley Pardin, Hugo Descat (3), Valentin Porte (2), Benoit Kounkoud, Dylan Nahi (2), Thibaud Briet.
Nederland: Bart Ravensbergen (1), Ivar Stavast (2), Lars Kooij, Rutger ten Velde (3), Florent Bourget, Luc Steins (1), Samir Benghanem (2), Bobby Schagen (1), Ivo Steins, Jasper Adams, Alec Smit (2), Kay Smits (4), Tommie Falke (1), Tom Jansen (3), Dani Baijens (4), Gerrie Eijlers.
Scheidsrechters: Robert Schulze (GER) / Tobias Tönnies (GER)
Strafminuten:
10’- 8’ (Briet 4’, Fabregas 2’, Porte 2’, Mahe 2’ – Benghanem 2’, Adams 4’, ten Velde 2’)
Strafworpen: 1/1 – 2/4