TeamNL Handbalheren verliezen oefenwedstrijd van Zweden

De TeamNL Handbalheren hebben de eerste oefenwedstrijd van twee verloren van Zweden. Lange tijd waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar in de slotfase trok Zweden de overwinning naar zich toe: 34-30. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson speelt in aanloop naar het EK nog één oefenwedstrijd, op 8 januari is Zweden opnieuw de tegenstander.

Zweden begon scherp aan de wedstrijd. Niclas Ekberg scoorde drie keer achter elkaar en ook Max Darj vond het net. Na vijf minuten was het eerste doelpunt van Oranje een feit. Samir Benghanem scoorde. Dit deed hij vrijwel direct nog een keer en ook Kay Smits was trefzeker: 4-3. Nederland bleef goed bij, maar kreeg het niet voor elkaar om de gelijkmaker binnen te schieten. De tegenstander vond veel ruimte in de dekking en ook van afstand werd Oranje gepasseerd. Rutger ten Velde werd goed vrijgespeeld in de hoek en Ivar Stavast schoot in de kruising, maar ook Zweden schoot meteen weer raak: 6-5.

Zweden wist met twee doelpunten op rij de voorsprong verder uit te bereiden. Voor Nederland scoorde Samir Benghanem vanaf de cirkel. Kay Smits liet zien over een uitstekend afstandsschot te beschikken en schoot snoeihard raak: 9-7. Ondanks de Nederlandse goals wist de tegenstander de voorsprong verder uit te bereiden naar drie doelpunten. Een twee minuten tijdstraf van Samir Benghanem kwam Oranje duur te staan, de Zweden profiteerden hiervan door twee keer te scoren: 13-8.

Nederland pakte de draad razendsnel op en kwam op dreef. Waar Nederland de kansen afmaakte werd Zweden slordig in de aanval. Aanvallende fouten aan Zweedse kant zorgden ervoor dat Oranje vijf keer achter elkaar kon scoren via Samir Benghanem (2x), Bobby Schagen (2x) en Rutger ten Velde: 13-13. In de laatste tien minuten van de eerste helft bleef het spel gelijk op gaan. Er werd om en om gescoord tot aan 18-18. Het was Dani Baijens die voor de eerste voorsprong van Oranje tekende in de laatste minuut van de eerste helft. Zweden wist in de slotseconde ook nog te scoren waardoor de ploegen met een 19-19 stand de kleedkamers opzochten.

Zweden kwam na rust scherper uit de kleedkamers en liet dat direct zien. Met twee doelpunten achter elkaar pakte het team een voorsprong. Samir Benghanem scoorde zijn zesde doelpunt van de avond. De tegenstander zette daar direct met een hard schot een goal tegenover. Nederland speelde de tweede helft met een 5-1 dekking waarbij Ephrahim Jerry de vooruitgeschoven pion was. Ook in de aanval kwam Jerry er aan te pas, hij scoorde na vijf minuten spelen de 22-21.

Een twee minuten tijdstraf aan Zweedse kant werd niet optimaal benut, Nederland schoot in die periode één keer raak via Kay Smits. Het spel golfde op en neer, beide ploegen wisten de keepers te verschalken. Nederland deed dat via Sander Visser uit de rechterhoek, Dani Baijens zette de dekking op het verkeerde been en ook Florent Bourget vond het net: 26-25.

Halverwege de tweede helft wist Zweden twee keer achter elkaar te scoren en het gat te vergroten naar drie doelpunten: 28-25. Toch kwam Nederland weer iets terug, mede door twee tijdstraffen aan Zweedse kant. Florent Bourget, Sander Visser en Kay Smits schoten raak: 30-28.

Een twee minuten tijdstraf van Jasper Adams in de slotfase werd echter goed benut door de Zweden. Twee doelpunten zorgden ervoor dat Oranje met nog vijf minuten te spelen tegen een 32-28 achterstand aankeek. Florent Bourget maakte zijn derde van de avond en verkleinde het gat tot drie. Felix Claar trof ook het doel. Jeffrey Boomhouwer zette zichzelf op het scoreformulier, maar dit was niet genoeg voor een overwinning. Zweden bepaalde de einstand op 34-30.