TeamNL Handbalheren verliezen oefenwedstrijd van Japan

De TeamNL Handbalheren hebben hun eerste wedstrijd op het vierlandentoernooi in Polen verloren van Japan. In de eerste helft gingen beide ploegen gelijk op (16-16). In de slotfase trokken de Japanners de overwinning naar zich toe: 30-33. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson vervolgt morgen de 4 Nations Cup met het duel tegen Tunesië om 16:15 uur. Een dag later, wacht het thuisland Polen om 18:30 uur voor een ontmoeting.

In 2018 speelden de Oranjeheren voor het laatst tegen Japan. In Houten werd toen met 28-23 gewonnen. In voorbereiding op het EK spelen de heren een reeks van vijf wedstrijden. Na het vierlandentoernooi staat er een tweeluik tegen Zweden op het programma. Op 6 en 8 januari treffen beide landen elkaar in Zweden.

Nederland pakte een 2-0 voorsprong dankzij doelpunten van Iso Sluijters en Dani Baijens. Japan was bij de les en scoorde vier keer op rij. Sander Visser deed twee keer een duit in het zakje, waardoor Nederland in het spoor bleef: 4-6. Samir Benghanem tekende voor de aansluitingstreffer. Het spel golfde op en neer. Beide ploegen bleven halverwege de eerste helft aan elkaar gewaagd: 8-10. Japan pakte het initiatief in de wedstrijd. Drie keer op rij wisten ze de Nederlandse keeper te verschalken en hun voorsprong zo uit de breiden naar een marge van vijf goals: 8-13.

Dat verschil bleef met nog tien minuten te spelen in de eerste helft op het scorebord staan. Toen kreeg Nederland de smaak te pakken. Iso Sluijters, Rutger ten Velde, Ephrahim Jerry volgden elkaar op als doelpuntenmakers op het scoreformulier: 13-15. Japan vond het net, maar de Oranjeheren zetten daar weer een run van drie goals tegenover. Tom Jansen, Florent Bourget en Ephrahim Jerry tekenden voor een gelijke stand bij rust: 16-16.

Het eerste doelpunt na rust werd gescoord door Ivar Stavast. Japan kwam direct weer op gelijke hoogte, maar het was Nederland dat toch de voorsprong wist uit te bereiden met drie opeenvolgende doelpunten. Tom Jansen (2x) en Dani Baijens tilden het verschil naar drie: 20-17. Japan schoot ook drie keer raak en zorgde ervoor dat er weer een gelijke stand op het scorebord stond. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht: 23-23. Namens Nederland scoorden Bobby Schagen, Tommie Falke en Dani Baijens. Iso Sluijters passeerde niet veel later de Japanse keeper: 24-23.

Vervolgens was het Japan dat de wedstrijd volledig kantelde. In zes minuten tijd werd er vijf keer achter elkaar gescoord door de tegenstander. Daardoor stond Oranje ineens achter: 24-28. Via Iso Sluijters, Ephrahim Jerry en Bobby Schagen werd het gat verkleind tot twee doelpunten: 27-29. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd zorgden Ephrahim  Jerry en Dennis Schellekens voor de aansluitingstreffer: 29-30. Toch wist Nederland niet op gelijke hoogte te komen in de slotfase. Japan scoorde drie keer op rij en liep weer verder uit. Het laatste doelpunt van de wedstrijd werd gescoord door Ephrahim Jerry, hij bepaalde de eindstand op 30-33.

“We hebben deze oefenwedstrijd optimaal kunnen gebruiken en veel door gewisseld. Alle spelers hebben veel minuten gemaakt. De winst had erin gezeten, dat hebben we nagelaten, maar het was een goede oefenwedstrijd in aanloop naar het EK”, vertelt assistent coach Edwin Kippers.