TeamNL Handbalheren verliezen oefenduel van topland Noorwegen

De TeamNL Handbalheren hebben hun eerste oefenwedstrijd op het Gjensidige Cup Golden League toernooi verloren van topland Noorwegen. Het thuisland boekte een ruime overwinning: 40-29. In de eerste helft was het verschil al gemaakt. Morgen neemt de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson het om 14:15 uur op tegen Denemarken. Het oefentoernooi is onderdeel van de voorbereiding op het EK2022, dat in januari gespeeld wordt.

In de beginfase waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Kay Smits tekende met een afstandsschot voor de eerste treffer van de wedstrijd. Noorwegen wist twee keer het net te vinden, maar Petter Overby liep tegen een tijdstraf aan. Nederland wist daar dankzij een benutte penalty van Kay Smits en een goal van Jeffrey Boomhouwer van te profiteren (2-3).

Nederland bleef tot 4-5 aan de goede kant van de score, dankzij treffers van Kay Smits en Samir Benghanem. Daarna kon de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson niet voorkomen dat de Noren vijf keer op rij konden scoren (9-5). Richardsson riep zijn ploeg naar de kant.

Na de time-out wist Benghanem het net te vinden. Aan Noorse zijde was Pettersen trefzeker, met zijn vierde goal van de wedstrijd bracht hij de stand op 10-6. Iso Sluijters moest twee minuten aan de kant plaatsnemen. Schade liep Nederland daar niet echt door op. Jeffrey Boomhouwer, Dani Baijens en Robin Schoenaker verkleinden in deze fase de achterstand van 11-6 naar 12-9.

Samir Benghanem liep tegen een tijdstraf aan en dit keer wist Noorwegen wel te profiteren. Drie keer op rij schoten ze de bal tegen de touwen via Alexander Blonz en tweemaal Kevin Gulliksen(15-9). Bobby Schagen en Samir Benghanem noteerden Nederlandse treffers op het scorebord. Met een aantal goede reddingen zorgde Dennis Schellekens ervoor dat Noorwegen niet verder uit kon lopen (15-11).

Met nog vijf minuten te spelen nam de Noorse coach een time out. Dat had effect. Kent Tonnessen wist twee keer een gat te vinden in de Nederlandse dekking. Spelers Eskil Reitan en Blonz deden ook een duit in het zakje. Kay Smits zette er een penalty tegenover. Met nog een minuut te spelen was de stand: 19-12. Schagen kwam tot scoren na een assist van Dani Baijens, maar Nederland kon niet voorkomen dat Blonz vlak voor het rustsignaal raak schoot (20-13).

Nederland kwam goed uit de startblokken in de tweede helft. Spelmaker Luc Steins en de broertjes Smits, Kay en Jorn, zorgden ervoor dat het verschil werd verkleind naar vijf goals: 21-16. Dichterbij kwam Oranje niet. Noorwegen drukte het gaspedaal weer in. Na tien minuten spelen was de achterstand opgelopen naar 28-19.

Aan Nederlandse kant lieten Luc Steins en Kay Smits van zich horen. Aan Noorse zijde waren Kevin Gulliksen en Simen Pettersen een plaag voor de verdediging. Topland Noorwegen was duidelijk de bovenliggende partij. De opgelopen achterstand in de eerste helft kon Nederland niet terugdringen. Er werden veel doelpunten geïncasseerd en de marge liep met nog tien minuten te spelen op naar 11 goals: 35-24.

Dani Baijens wist in de slotfase zijn optreden te bekronen met vijf goals. Nederland verloor de doelpuntrijke wedstrijd uiteindelijk met 40-29.