TeamNL Handbalheren verliezen oefenduel ruim van Frankrijk

De TeamNL Handbalheren hebben een oefenwedstrijd tegen Frankrijk ruim verloren. In Le Mans stond er na zestig minuten spelen een 43-32 stand op het scorebord. Tot aan de rust kon de ploeg van bondscoach Staffan Olsson in het spoor blijven: 19-18. Na rust bleek de thuisploeg een maatje te groot. Zaterdag speelt het team om 15:15 uur nog een oefenwedstrijd tegen Tsjechië. Op vrijdag 13 januari start voor Nederland het WK in Polen met een duel tegen Argentinië.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd door Dani Baijens gemaakt. Al snel zette Frankrijk de gelijkmaker op het scorebord. Na nog twee doelpunten pakte de tegenstander een voorsprong: 3-1. Het duurde niet lang voordat Oranje weer op gelijke hoogte kwam. Mede door goed keeperswerk van Bart Ravensbergen werd er een 4-4 stand bereikt na acht minuten spelen. Luc Steins, Samir Benghanem en Bobby Schagen vonden het net.

Het was Luc Steins die in overtal zorgde voor de voorsprong. De ploeg van bondscoach Staffan Olsson bleef goed in het spoor van de Fransen. Het tempo in de wedstrijd werd door beide ploegen hoog gehouden. Dit resulteerde in goals, maar ook in slordig balverlies. Doelpunten vielen om en om. Halverwege de eerste helft zette Kay Smits een 8-8 stand op het scorebord.

Tot aan 13-13 bleven de teams gelijk op gaan. Luc Steins en Bobby Schagen waren goed op schot in deze fase en scoorden twee keer. Een twee minuten tijdstraf van Ivar Stavast werd door de Fransen goed benut. Meteen werd er gescoord en stond het 15-13. Niels Versteijnen vond het net, maar ook de tegenstander schoot raak. Met een snoeihard schot knalde de teruggekeerde Ivar Stavast de bal tegen de touwen. Direct daarna was ook Niels Versteijnen trefzeker en stond het weer gelijk: 16-16.

Frankrijk pakte weer een voorsprong, maar ook Evert Kooijman scoorde. Met twee doelpunten op rij liepen de Fransen vlak voor rust uit. In de laatste seconde van de eerste helft was het keeper Bart Ravensbergen die raak gooide in een leeg doel en ervoor zorgde dat Nederland met een nipte achterstand de kleedkamer opzocht: 19-18.

In de tweede helft namen de Fransen direct afstand. Met twee doelpunten op rij stond er een verschil van drie op het scorebord: 21-18. Evert Kooijman schoot raak vanaf de cirkel. Toch wist ook de tegenstander het net te vinden. Niels Versteijnen scoorde het twintigste doelpunt van Oranje. Nikola Karabatic knalde de bal tegen de touwen. Via Rutger ten Velde en Dani Baijens wist Nederland de aansluitingstreffer te scoren: 23-22.

Een ontketende Melvyn Richardson stelde orde op zaken voor de thuisploeg. Met verschillende doelpunten en acties bepaalde hij het spel. Nederland was slordig en kreeg geen grip op de Fransen in de dekking. In no-time stond er een verschil van vier goals op het scorebord: 26-22.

Namens Nederland scoorde Tom Jansen twee keer, maar ook de Fransen bleven raak schieten. Rutger ten Velde vond het net na een snelle aanval. Oranje miste in de tweede helft teveel kansen, waar de Fransen wel doeltreffend waren: 33-25.

Samir Benghanem, Luc Steins, Tom Jansen en Rob Schmeits scoorden. Dit kon niet voorkomen dat Frankrijk met nog vijf minuten te spelen tien doelpunten voor stond: 39-29. In de laatste minuten waren de TeamNL Handbalheren nog drie keer trefzeker. Dani Baijens, Luc Steins en Samir Benghanem schoten raak. De Fransen waren duidelijk de betere partij en bepaalden de eindstand op 43-32.