TeamNL Handbalheren verliezen nipt van IJsland op EK

De TeamNL Handbalheren hebben de tweede wedstrijd op het Europees Kampioenschap verloren van IJsland. In Boedapest stond na zestig minuten een 29-28 stand op het scorebord. Bij rust stond de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson achter met 15-13. Op dinsdag 18 januari speelt Nederland de laatste poulewedstrijd, dan is om 20:30 uur Portugal de volgende tegenstander.

De eerste twee doelpunten van de wedstrijd werden gemaakt door IJsland. Kay Smits gooide na ruim drie minuten voor het eerst raak namens Nederland. De tegenstander wist ook opnieuw het net te vinden. Via Dani Baijens en Bobby Schagen kwam Oranje op gelijke hoogte: 3-3. IJsland scoorde snel, maar het was Nederland dat daarna het heft in handen nam. Rutger ten Velde reageerde attent en rondde een rebound af. Vervolgens was het Luc Steins die de ploeg in de tiende minuut voor het eerst op voorsprong zette: 4-5.

Een fase waarin het spel op en neer ging brak aan. Er werd om en om gescoord, waarbij de Oranjeheren telkens op voorsprong kwamen. Aan beide kanten vielen verschillende tijdstraffen die niet optimaal benut werden. Namens Nederland scoorden Kay Smits (2x), Dani Baijens (2x) en Bobby Schagen. Na twintig minuten spelen stond het 10-10.

In de slotfase van de eerste helft werd Nederland slordiger. De tegenstander pakte een voorsprong van twee doelpunten: 12-10. In de aanval maakten de Oranjeheren fouten en was het lastig om een gat in de strakke dekking te vinden. Kay Smits wist drie keer te scoren in de laatste minuten waardoor de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson in de buurt van IJsland bleef. De teams zochten de kleedkamers op met een 15-13 stand.

IJsland schoot na rust uit de startblokken. Het verschil werd snel op drie doelpunten gezet. Ondanks treffers van Dani Baijens en Kay Smits kon de tegenstander de voorsprong uitbreiden. Een twee minuten tijdstraf van Iso Sluijters werd afgestraft en een stand van 20-15 stond snel op het scorebord. IJsland maakte veel gebruik van de ruimte die in de Nederlandse dekking ontstond en hield het verschil van vijf vast. Na tien minuten spelen stond het 22-17.

Nederland maakte gebruik van een twee minuten tijdstraf voor Elvar Jónsson. Luc Steins schoot raak en Bobby Schagen verkleinde de achterstand naar drie doelpunten. Samir Benghanem en Iso Sluijters liepen vrijwel tegelijk tegen een tijdstraf aan waardoor Oranje met twee mannen minder in het veld stond. Dit zorgde niet voor te veel problemen doordat de ploeg zelf ook bleef scoren. Kay Smits vond het net vanaf 7-meter. Halverwege de tweede helft stond het 24-20 in het voordeel van IJsland.

Een goede fase brak aan voor de TeamNL Handbalheren. Er werd vier keer op rij gescoord. Bobby Schagen rondde een vliegertje succesvol af en Samir Benghanem scoorde prachtig achter zijn rug langs vanaf de cirkel. Kay Smits maakte alweer zijn tiende treffer van de avond. Samir Benghanem schoot de gelijkmaker binnen: 24-24.

Met nog tien minuten te spelen was nog alles mogelijk. Doelpunten volgden elkaar snel op. IJsland kwam weer op voorsprong, maar ook Dani Baijens vond het net.

Waarna opnieuw IJsland de bal achter Bart Ravensbergen schoot. Kay Smits verzilverde opnieuw een penalty en zette Nederland weer naast IJsland: 26-26. Twee doelpunten van rechterhoek Sigvaldi Bjørn Gudjonsson zorgden voor een lastige opgave voor de Oranjeheren met nog vier minuten te spelen. Het was wederom Kay Smits die afrondde en de aansluitingstreffer scoorde. Aan de andere kant was het weer de tegenstander die raak schoot: 29-27. De zesde penalty van de avond werd ook gescoord door Kay Smits. Dit was niet genoeg voor de overwinning. Met een minimaal verschil verloor Nederland de tweede poulewedstrijd op het EK met 29-28. Dinsdag 18 januari wacht de laatste tegenstander in de poule: Portugal.

IJsland – Nederland 29-28 (15-13)
IJsland: Björgvin Pall Gustavsson, Janus Dadi Smarason, Aron Palmarsson (6), Viggo Kristjánsson (2), Bjarki Mar Elisson (1), Elvar Jónsson (1), Gisli Thorgeir Kristjansson (4), Ýmir Gíslason (1), Olafur Andres Gudmundsson, Ómar Ingi Magnusson (4), Viktor Hallgrímsson, Elliði Viðarsson (2), Arnar Freyr Arnarsson, Sigvaldi Bjørn Gudjonsson (8), Kristján Örn Kristjánsson, Orri Freyr Þorkelsson.
Nederland: Bart Ravensbergen, Ivar Stavast, Rutger ten Velde (1), Robin Schoenaker, Iso Sluijters, Luc Steins (2), Samir Benghanem (2), Bobby Schagen (4), Ivo Steins, Jasper Adams, Jeffrey Boomhouwer, Dennis Schellekens, Alec Smit, Kay Smits (13), Tom Jansen, Dani Baijens (6).
Scheidsrechters:  Radojko Brkic (AUT) / Andrei Jusufhodzic (AUT)
Strafminuten:
 14’ – 12’ ( Magnusson 4’, Jónsson 4’, Viðarsson 2’, Palmarsson 2’, Smarason 2’ – Ten Velde, 2’, Schoenaker 2’, Stavast 2’, Sluijters 4’, Benghanem 2’)
Strafworpen: 3/3 – 7/7