TeamNL Handbalheren verliezen laatste oefenwedstrijd voor WK

De TeamNL Handbalheren hebben de laatste oefenwedstrijd voor het WK van Tsjechië verloren. In Le Mans waren de Tsjechen met 30-33 te sterk. Bij rust keek de ploeg van Staffan Olsson tegen een 12-17 achterstand aan. De Oranjeheren gaan zich komende week op Papendal voorbereiden op het WK. Op vrijdag 13 januari start de ploeg het WK in Polen met een duel tegen Argentinië.

Tsjechië opende de score. Met een mooi afstandsschot tekende Dani Baijens voor de eerste Nederlandse treffer. Robin Schoenaker liep tegen een twee minuten tijdstraf aan, waar Tsjechië goed gebruik van maakte. In korte tijd vonden ze drie keer het net en liepen uit naar 1-4. Nederland stelde orde op zaken. Dani Baijens en Rob Schmeits (2x) vertrokken razendsnel in de break-out en trokken de stand gelijk: 4-4.

Opnieuw maakte Robin Schoenaker een overtreding die bestraft werd. In ondertal bleef Nederland dit keer in het juiste spoor dankzij een mooi afstandsschot van Tom Jansen. De Tsjechische ploeg sloeg een gaatje van twee goals. Nederland bouwde de aanval snel op. Rutger ten Velde was het eindstation, hij faalde niet in de afronding: 6-7.

Nederland was niet scherp in zowel de dekking als de aanval. Dit gaf Tsjechië de gelegenheid om het verschil naar drie doelpunten te brengen. Kay Smits verzilverde twee penalty’s waardoor de TeamNL Handbalheren dichtbij bleven: 8-10. Tsjechië ging in tegenstelling tot Nederland zuiver met het balbezit en de kansen om. Ondanks een snelle goal van Luc Steins brachten ze de stand op 9-13.

Keeper Arjan Versteijnen raakte de bal vlak voor de achterlijn aan en had daarna oog voor de vrijlopende Samir Benghanem. Hij schoot deze buitenkans binnen. De Nederlandse dekking had geen grip op Stanislav Kasparek. Zijn afstandsschoten vonden vaak het net. Dani Baijens had een mooie actie in huis. Hij draaide om zijn eigen as en verschalkte daarna de keeper. Tsjechië speelde geconcentreerd en de marge van vier doelpunten bleef in stand.

De scheidsrechters deelden twee tijdstraffen uit. Aan Iso Sluijters voor een charge in de dekking en aan Daniel Reznicky voor het in het gezicht gooien van de Nederlandse keeper Bart Ravensbergen. De tegenstander ging beter met de overtalsituatie om en prikte nogmaals raak. Jasper Adams wist voor rust te scoren vanaf de hoek. Tsjechië zette daar in de slotminuut van de eerste helft nog een goal tegenover. Na een gemiste penalty van Kay Smits en een goede redding van Bart Ravensbergen zochten beide teams de kleedkamer op bij een stand van: 12-17.

Na rust scoorde Tsjechië direct twee keer, maar ook Jorn Smits vond het net. De TeamNL Handbalheren liepen aan de hand van aanvoerder Bobby Schagen in op de Tsjechen. Schagen werd knap vrijgespeeld op de rechterhoek en schoot raak. Tsjechië zette daar één goal tegenover. De penalty die werd toegekend was ook een prooi voor de Nederlandse captain. Hij miste in eerste instantie, maar de rebound verzilverde hij wel. Vervolgens werd hij door Kay Smits vrijgespeeld en scoorde hij opnieuw: 16-20.

Stukje bij beetje wist Nederland de achterstand te verkleinen. Dit was mede te danken aan een sterk keepende Bart Ravensbergen. Linkerhoek Jeffrey Boomhouwer, Dani Baijens en Kay Smits schoten raak. De tegenstander zette daar twee doelpunten tegenover waardoor het verschil op drie stond: 19-22. Het lukte de ploeg van bondscoach Staffan Olsson om met snel aanvalsspel grip te krijgen op de Tsjechen. Via Jeffrey Boomhouwer (2x), Bobby Schagen en Kay Smits werd de aansluitingstreffer gemaakt: 23-24.

Toch lukte het niet om een gelijke stand te bereiken. Twee doelpunten van Tsjechië op rij zorgden ervoor dat er weer een verschil van drie op het scorebord stond met nog ruim tien minuten te spelen. Nederland kreeg het niet voor elkaar om dichter in de buurt te komen van de tegenstander. Samir Benghanem (2x) en Jeffrey Boomhouwer scoorden, maar ook de Tsjechen vonden het net: 26-29.

In de laatste vijf minuten bleef het verschil op drie doelpunten steken. Om en om scoorden de teams. Jeffrey Boomhouwer, Dani Baijens en Samir Benghanem deden dat voor Oranje. De eindstand werd bepaald door een rake penalty van Jeffrey Boomhouwer: 30-33.