TeamNL Handbalheren verliezen eerste wedstrijd in de Golden League

De TeamNL Handbalheren hebben hun eerste wedstrijd in de Golden League verliezend afgesloten tegen Spanje. In een doelpuntrijke wedstrijd eindigde de partij uiteindelijk in 39-28, bij rust stond het nog 19-19. Zaterdag 4 november wacht het thuisland Noorwegen om 16.45 uur en zondag 5 november speelt Nederland tegen regerend wereldkampioen Denemarken om 14.15 uur.

In de beginfase van de eerste helft waren beide landen aan elkaar gewaagd. Ivar Stavast zorgde voor de openingstreffer namens Nederland. De sterke cirkelloper van Spanje Adrian Figueras maakte de eerst goal voor de Spanjaarden. Doelpunten volgden elkaar op en beide keepers konden weinig betekenen. De Nederlandse treffers van Bobby Schagen, Lars Kooij (twee), Rutger ten Velde en Luc Steins zorgden voor de gelijke stand: 6-6.

Spanje kreeg beetje bij beetje meer grip op Nederland. Keeper van Barcelona, Gonzalo Perez de Vargas, blonk met enkele reddingen in positieve zin uit. De Spanjaarden creëerden een eerste gaatje van drie doelpunten: 11-8. De broertjes Smits (Kay twee keer en Jorn één keer) zorgden er eigenhandig voor dat de achterstand van drie doelpunten recht werd getrokken naar 11-11. Mede ook door uitstekend keeperswerk van Bart Ravensbergen.

In het laatste gedeelte van de eerste helft gingen er veel doelpogingen in aan beide kanten. Spanje wist eerst een kleine voorsprong van twee doelpunten te pakken, maar Nederland kwam terug van die achterstand dankzij goals van Kay Smits en Rutger ten Velde. De mooiste uit de eerste helft kwam uit de hand van Jorn Smits die de Spaanse goalie met een draaibal verschalkte. De Spaanse debutant Djordje Cikusa zette de ruststand op het scorebord: 19-19.

In de openingsfase van de tweede helft bleven de landen in evenwicht. Het was telkens stuivertje wisselen tot 22-22. Spanje toonde zijn klasse door met een 4-0 run uit te lopen. Een vliegertje van Niels Versteijnen op Ivar Stavast deed het publiek doen opleven. Nederland probeerde van alles, maar stuitte veel op de sterk keepende Sergey Hernandez. Dankzij doelpunten van Ivar Stavast, Niels Versteijnen, Jorn en Kay Smits bleef Nederland nog binnen een marge van vier doelpunten.

De formatie van bondscoach Staffan Olsson, die in tweede helft veel jonge gezichten de kans gaf, had in het resterende deel van de wedstrijd geen schijn van kans. De Spaanse aanvalsmachine, onder aanvoering van de jonge tweeling Cikusa, kwam steeds meer op gang. Spanje liep uit naar een ruime voorsprong van tien doelpunten: 37-27, zonder onderbreking van Nederlandse goals. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 39-28 overwinning voor Spanje.