TeamNL Handbalheren spelen gelijk tegen Tsjechië in oefenduel

TeamNL Handbalheren spelen gelijk tegen Tsjechië in oefenduel

Almere, 15 maart 2024 – Voor het eerst na het EK in januari kwam de Nederlandse ploeg weer bij elkaar. Oranje veroverde in Duitsland de twaalfde plek en hoeft daarom niet in actie te komen tijdens de eerste kwalificatieronde voor het WK2025. Bondscoach Staffan Olsson grijpt deze interlandweek dan ook aan om nieuwe dingen uit te proberen. Vanavond stond er een oefenwedstrijd op het programma tegen Tsjechië, de nummer 15 van het afgelopen EK. Na een spannende slotfase sleepte Oranje een gelijkspel uit het vuur.

Nederland begon fel in de dekking en opende de score via Niels Versteijnen. De eerste goal van Tsjechië kwam van de hand van Kašpárek Stanislav. Een rommelige beginfase volgde waarin Oranje meerdere keren de bal onnodig verspeelde. Daardoor kreeg Tsjechië een aantal kansen in de break, maar de lat en keeper Arjan Versteijnen voorkwamen vroeg in de wedstrijd een achterstand. Dani Baijens, Bobby Schagen (2x), Lars Kooij (2x) en Rutger ten Velde waren voor Nederland trefzeker. Zij zorgden ervoor dat na een klein kwartier spelen er een 7-4 voorsprong op het scorebord stond.

Voor de Tsjechische bondscoach was dat het signaal om zijn ploeg naar de kant te halen. Met succes, want Tsjechië verschalkte twee keer op rij de Nederlandse goalie. Oranje nam het initiatief over met goals van Schagen en Ten Velde: 9-6. Olsson wisselde zijn complete team om zo meerdere spelers aan het werk te zien. De wedstrijd ging vervolgens gelijk op, beide landen gooiden om en om raak. Het was Tsjechië dat een paar goals uitliep, maar Nederland kwam al snel weer langszij dankzij knappe goals van Kaj Geenen en Jorn Smits (2x). Desondanks waren het de bezoekers die voor rust nog twee keer scoorden en met een kleine voorsprong de kleedkamer opzochten: 15-17.

Na het fluitsignaal waren het Versteijnen en zijn Tsjechische positiegenoot Stanislav die twee keer op rij het net vonden. Nederland moest in de achtervolging. De talentvolle keeper van Volendam Evan de Lange kreeg in de tweede helft van Olsson de kans in het Nederlandse doel. Hij liet zich zien met diverse knappe reddingen. Eén van die Tsjechische missers strafte Ten Velde gelijk af: 19-20. Oranje bleef moeite houden met scoren en keek voor het eerst tegen een achterstand van vier doelpunten aan.

Met nog iets meer dan een kwartier op de klok deden Baijens en Ten Velde eindelijk weer wat terug. Dankzij slordigheden in de Nederlandse aanval kon Tsjechië opnieuw het gat vergroten. Na een aanval uit het boekje rondde de sterk spelende Ten Velde succesvol af en de aanval erna vloog Niels Versteijnen door de dekking heen. Ook de Tsjechische ploeg trok de trukendoos open en scoorde met een draaibal en een prachtig onderhandsschot. Baijens verkleinde het gat weer naar twee: 25-27.

Een spannende slotfase brak aan. Na een knappe passeerbeweging gooide Baijens de aansluitingstreffer tegen de touwen. Nederland kon op jacht naar de gelijkmaker. Het was Versteijnen die met een verwoestend schot zijn ploeg langszij bracht: 28-28. Tsjechië scoorde vanuit de hoek, waarna Kooij opnieuw gelijk maakte. Met nog iets meer dan 30 seconden op de klok nam Tsjechië een time-out. Ze wisten de rust niet te bewaren, verloren de bal en Nederland kreeg in de allerlaatste seconde toch nog een kans. Het lukte Versteijnen helaas niet om vanuit de break-out een vlieger succesvol af te ronden. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel: 29-29. Rutger ten Velde – die zes keer scoorde en ook zijn mannetje stond in de dekking – werd gekozen tot speler van de wedstrijd.

Nederland-Tsjechië: (15-17) 29-29
Nederland: Dani Baijens (4), Niko Blaauw, Tim Claessen, Kaj Geenen (1), Martijn Kleijkers (1), Lars Kooij (3), Evan de Lange, Bobby Schagen (4), Alec Smit, Jorn Smits (3), Ivar Stavast (1), Rutger ten Velde (6), Niels Versteijnen (6), Arjan Versteijnen, Janik van Zundert                 
Tsjechië: Mrkva Tomáš, Hrstka Jakub (2), Hrdlička Jan (2), Patzel Jonáš (2), Štěrba Jakub (3), Kašpárek Stanislav (4), Reichl Vít (3), Babák Tomáš (3), Trkovský Jaroslav (2), Dokoupil Jiří, Harabiš Denis (1), Patzel Vojtěch (4), Nantl Matěj, Mořkovský Lukáš (2), Bláha Daniel (1), Režnický Daniel, Nejdl Tomáš, Blecha Jan

Scheidsrechters: Weijmans/Wolbertus (NED)
Tijdstraffen: (Kooij 4’, Van Zundert 2’ – Sterba 2’)
Strafworpen: 1/1 – 2/2