TeamNL Handbalheren slaan belangrijke eerste slag in strijd om WK-ticket

De TeamNL Handbalheren hebben de eerste wedstrijd van de WK play-off gewonnen van Portugal met 30-33. In Portugal stond de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson bij rust nipt voor (16-17). De wedstrijd ging lang gelijk op. In de slotfase wist Nederland de wedstrijd naar zich toe te trekken en zo een belangrijke eerste slag te slaan in strijd om het WK-ticket.

De TeamNL Handbalheren kunnen zich zondag voor het eerst sinds 1961 plaatsen voor het wereldkampioenschap als zij in een onderlinge strijd winnen van Portugal. Het land dat het beste resultaat behaalt over twee wedstrijden in de WK play-off kwalificeert zich voor het wereldkampioenschap in Polen en Zweden, dat van 11 t/m 29 januari 2023 plaatsvindt. Op zondag 17 april staat de return op het programma. In het Indoor-Sportcentrum Eindhoven klinkt het beginsignaal om 14:00 uur.

De Portugese cirkelloper bleek in de eerste minuten van de wedstrijd levensgevaarlijk te zijn. In vijf minuten tijd schoot Iturriza al zijn drie doelpogingen raak. Nederland zette daar goals van Dani Baijens en Kay Smits tegenover: 3-2. Bart Ravensbergen wist redding te brengen op het vierde schot van Iturriza. Dat gaf Nederland de mogelijkheid om snel uit te breken. Jeffrey Boomhouwer scoorde tweemaal in de snelle tegenaanval en bracht Nederland op voorsprong: 3-4.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Getuige de stand van 4-4, 5-5, 6-6 en 7-7. Het tempo in de wedstrijd lag hoog. Namens Nederland tekenden Steins, Smits en Benghanem voor de treffers. Luc Steins en Kay Smits passeerden hun tegenstanders en Samir Benghanem werd vrijgespeeld aan de cirkel.

De Nederlandse dekking kreeg iets meer grip op de tegenstander. Een aantal aanvallen op rij wisten de Portugezen niet te scoren. Nederland sloeg een gaatje van twee goals dankzij Jeffrey Boomhouwer en Kay Smits: 7-9. Lang kon de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson niet genieten van de voorsprong.

Iturriza bleek een echte plaag voor de Nederlandse dekking. De cirkelloper tekende voor zijn vijfde treffer van de wedstrijd en bracht Portugal eigenhandig op gelijke hoogte. Samir Benghanem liep tegen een twee minuten tijdstraf aan. In ondertal scoorde Bobby Schagen knap vanaf de hoek. De Portugese ploeg wist makkelijk te scoren met een man meer op het veld, maar uitlopen in de score deden ze niet.

Dani Baijens maakte een fantastische passeeractie en schoot de bal snoeihard tegen de touwen. Kay Smits verschalkte de Portugese keeper en bracht Nederland weer op twee doelpunten verschil: 10-12. Het spel golfde de laatste tien minuten op en neer. Wanneer Nederland een voorsprong van twee doelpunten pakte, wist Portugal steeds de aansluitingstreffer te maken.

In de slotfase van de tweede helft scoorde Magalhães en Iturriza achtereenvolgend, waardoor de stand in evenwicht werd gebracht: 16-16. Dertig seconden voor het rustsignaal nam Nederland een time-out. Dat wierp zijn vruchten af. Dani Baijens werd vrijgespeeld en faalde niet oog in oog met de keeper. De ruststand werd daardoor bepaald op 16-17.

In de tweede helft bleef cirkel Iturriza trefzeker. Bobby Schagen en Kay Smits vonden het net (18-19). Portugal kwam sinds lange tijd op voorsprong door twee goals op rij. Nederland repareerde dat vlot. Kay Smits schoot de bal snoeihard in de kruising. Bart Ravensbergen had een knappe redding in huis en Jeffrey Boomhouwer verzilverde zijn kans vanaf de hoek: 20-21.

Aan Nederlandse kant werd er opnieuw een tijdstraf uitgedeeld. Ditmaal moest Jasper Adams op de bank plaatsnemen. Het gaf Portugal de gelegenheid om de achterstand om te buigen (22-21). Portugees Borges liep tegen een twee minuten straf aan. De penalty die volgde werd afgemaakt door Kay Smits. Samir Benghanem deed twee keer een duit in het zakje en zette 22-24 op het scorebord.

Portugal ging 7 tegen 6 spelen, maar dit had niet het gewenste effect. Nadat de Portugezen de bal over de zijlijn speelden, wist Luc Steins met een prachtige pass het lege doel te vinden aan de overkant van het veld. Dani Baijens deed hetzelfde kunststukje twee keer achter elkaar na. Daarmee kwam Nederland halverwege de tweede helft op een ruime voorsprong: 23-27.

De Portugezen lieten het er niet bij zitten en scoorden twee keer op rij. Tom Jansen wist met twee harde afstandsschoten Nederland in het goede spoor te houden: 26-29. Portugal vond via Duarte het net, terwijl Jasper Adams een overtreding beging. De scheidsrechters bestrafte het terecht met een rode kaart. De Portugese formatie maakte de aansluitingstreffer, maar moesten na een twee minuten tijdstraf voor Borges opnieuw in ondertal spelen.

Nederland profiteerde een keer van de situatie dankzij Kay Smits. Daarna begon het slordiger te spelen en werden kansen gemist. Dat gaf Portugal de mogelijkheid om de stand weer gelijk te trekken: 30-30. Keeper Bart Ravensbergen bleek meerdere keren goud waard. Met nog drie minuten te spelen scoorde Nederland een briljante goal. Bobby Schagen sprong in vanaf de rechterhoek en gooide een vlieger op Dani Baijens. Jeffrey Boomhouwer was genadeloos in de afronding en vond voor de zesde keer in de wedstrijd het net.

Ravensbergen hield zijn doel knap leeg in de slotfase. Met nog dertig seconden te spelen bedacht Nederland een laatste aanvalsplan in de time-out. Topscoorder Kay Smits wist de Portugese keeper met zijn tiende goal te verschalken en zo boekte Nederland een knappe en zeer belangrijke overwinning met 30-33.