TeamNL Handbalheren ontvangen wildcard voor WK2023

TeamNL Handbalheren ontvangen wildcard voor WK2023

De Internationale Handbal Federatie (IHF) heeft Nederland een wildcard toegewezen voor het WK2023 in Polen en Zweden. Naast Nederland mag Slovenië ook deelnemen aan het eindtoernooi. In totaal zijn 32 landen actief op het WK, dat van 12 t/m 29 januari 2023 plaatsvindt.

De IHF heeft een grondige analyse gedaan om tot het besluit te komen. Het prestatieniveau van beide landen bij eerdere handbaltoernooien en de algemene ontwikkeling van de handbalsport zijn enkele factoren waarmee rekening zijn gehouden. Beide federaties investeren in de toekomst door de organisatie van verschillende eindtoernooien op zich te nemen. Nederland organiseert het vrouwen WK in 2025.

Daarnaast wordt door de IHF erkend dat Nederland een team in opkomst is. De aflopen jaren hebben de TeamNL Handbalheren laten zien op het hoogste podium te kunnen acteren. De tiende plaats op het EK 2022 was een bevestiging van deze groei.

De deelname aan het WK is uniek. De laatste keer dat het Nederlands Herenteam actief was op het wereldkampioenschap dateert uit 1961. Destijds werd na twee verliespartijen een elfde plaats behaald. In april werden de reguliere WK play-offs nipt verloren van Portugal. In de eerste wedstrijd was Nederland met 30-33 te sterk. Het tweede duel ging verloren met 28-35.

“We zijn uitermate trots dat de IHF met deze wildcard erkent dat de TeamNL Handbalheren thuishoren op het WK. Het is een unieke deelname die het team heeft afgedwongen met fantastische prestatie afgelopen jaren, waaronder een tiende plek op het EK2022. Door actief te zijn op het WK is het NHV ervan overtuigd dat dit een positieve bijdrage levert aan de verder ontwikkeling van de handbalsport in Nederland. Wij zijn de IHF zeer dankbaar voor deze kans”, aldus Jaap Wals (algemeen directeur NHV)  

Op zaterdag 2 juli vindt om 17:00 uur de loting plaats voor het WK2023 in het Poolse Katowice. De pot indeling ziet er als volgt uit:
Pot 1: Denemarken, Zweden, Spanje, Frankrijk, Noorwegen, IJsland, Duitsland, Afrika 1
Pot 2: Qatar, Kroatië, België, Brazilie, Portugal, Polen, Montenegro, Noord Macedonië
Pot 3: Servië, Hongarije, Argentinië, Bahrein, Saudi Arabië, Afrika 2, Chili, Afrika 3
Pot 4: Uruguay, Afrika 4, Afrika 5, Iran, Korea, Noord-Amerika 1, Nederland, Slovenië