TeamNL Handbalheren kunnen één helft mee met Denemarken

TeamNL Handbalheren kunnen één helft mee met Denemarken

Hamburg, 17 januari 2024 – De TeamNL Handbalheren verliezen de eerste wedstrijd in de Main Round op het Europees Kampioenschap van topland Denemarken. De ploeg van bondscoach Staffan Olsson had wel degelijk kans tegen regerend wereldkampioen, bij rust stond het nog 18-17. In de tweede helft was Denemarken sterker en boekte het toch een ruime overwinning. De TeamNL Handbalheren spelen vrijdag 19 januari hun tweede wedstrijd in de Main Round. Dan is Noorwegen de tegenstander om 18.00 uur. De laatste twee tegenstanders zijn Slovenië (zondag 21 januari) en Portugal (dinsdag 23 januari). Beide wedstrijden zijn dan om 15.30 uur.

 Op papier waren de kansen op een goed resultaat voor Nederland niet groot, maar hier wilde de ploeg niks van weten. Denemarken kwam al vroeg op een 4-1 voorsprong. Nederland had moeite met de Denen en bleef op drie doelpunten achterstand: 9-6. De Nederlandse treffers kwamen uit handen van Rutger ten Velde (drie rake zevenmeters), Niels Versteijnen (tweemaal) en Thomas Houtepen.

Plots kwam Oranje tot leven met een 3-0 run en kwam terug tot gelijke hoogte: 9-9. Denemarken reageerde sterk, door diezelfde 3-0 run neer te zetten, waardoor Nederland weer antwoorde met drie doelpunten op rij. Op deze manier bleef de gelijke stand (12-12) in takt. Dit kwam mede door een score van debutant Martijn Kleijkers die zijn allereerste schot in Oranje spectaculair via de onderkant van de lat raak zag gaan. Kleijkers was als vervanger van Samir Benghanem opgeroepen, die zijn kruisband afscheurde in het duel tegen Zweden afgelopen maandag.

In de slotfase ontliepen de twee landen elkaar nauwelijks en kwam vaak Nederland terug van een kleine achterstand. Een rake zevenmeter – binnengeschoten door Rutger ten Velde – en een afstandschot over het Deense middenblok van Thomas Houtepen zorgden voor de 17-17. Sterspeler Mikkel Hansen mocht één minuut voor tijd vanaf de penaltystreep de 18-17 noteren, waar Rutger ten Velde aan de andere kant de kans kreeg om de stand weer gelijk te trekken. De linkerhoekspeler miste, dus zochten beide landen de kleedkamers op met een minimale 18-17 voorsprong voor de Denen.

In de beginfase van tweede helft bleef het spelbeeld gelijk aan die van de eerste, de twee landen ontlopen elkaar weinig. De mooiste treffer was de vlieger op aangeven van Luc Steins op Ivar Stavast. Bijna even mooi was de treffer van Luc Steins zelf, die met een tactische ingeving de Deense dekking het bos instuurt: 22-21. Een ware plaaggeest voor de Nederlandse dekking bleek Mathias Gidsel, die vaak eenvoudig ruimte vond om te scoren.

Na een tijdstraf van Lars Kooij, zette Denemarken flink aan. Doelpunten van Gidsel (tweemaal), Simon Pytlick en Magnus Landin zorgde voor een tussenstand van 27-22, waardoor Nederland voor een time-out koos. Dit zorgde helaas niet voor het gewenste effect. Denemarken bleef de score uitbreiden, dankzij treffers na goed verdedigen en razendsnel naar voren: 30-22.

Deze tik kwam Nederland niet meer te boven. Aanvallend lukte maar weinig, en ook de dekking kreeg maar geen grip op de Denen. Denemarken speelde de wedstrijd volwassen uit, en zo kwam de voorsprong nooit meer echt in gevaar. Thomas Houtepen liet het aanwezige Nederlandse publiek opvieren door een prachtige draaibal voor de 36-26. De laatste treffer in het duel kwam op naam van cirkelloper Lars Kooij: 39-27.

Programma Main Round
Vrijdag 19 januari Noorwegen – Portugal 18.00 uur
Zondag 21 januari Slovenië – Nederland 15.30 uur
Dinsdag 23 januari Nederland – Portugal 15.30 uur

Denemarken – Nederland 39-27 (18-17)                                            
Nederland: Dani Baijens (1), Martijn Kleijkers (1), Tim Claessens, Kaj Geenen, Thomas Houtepen (3), Lars Kooij (2), Bart Ravensbergen, Bobby Schagen (1), Robin Schoenaker, Iso Sluijters (3), Alec Smit, Ivar Stavast (1), Rutger ten Velde (8), Arjan Versteijnen, Niels Versteijnen (5), Luc Steins (2).
Denemarken: Niklas Landin Jacobsen, Emil Nielsen, Niclas Vest Kirkeløkke (2), Magnus Landin Jacobsen (1), Emil Jakobsen (1), Rasmus Lauge Schmidt (5), Magnus Saugstrup Jensen (3), Mathias Gidsel (9), Henrik Møllgaard Jensen, Mads Mensah Larsen, Mikkel Hansen (5), Lukas Lindhard Jørgensen (4), Johan a Plogv Hansen (2), Michael Damgaard Nielsen (2), Hans Aaron Mensing, Simon Bogetoft Pytlick (5),
Scheidsrechters: Bonaventura/Bonaventura (Frankrijk). 
Tijdstraffen: 12’- 2’ (Kooij 2’, Steins 2’, Schoenaker 4’, Claessens 4’ – Landin 2’,). 
Strafworpen: 5/5 – 5/6