TeamNL Handbalheren boeken zwaarbevochten overwinning op Qatar

De TeamNL Handbalheren zijn de Main Round op het Wereldkampioenschap goed begonnen. In een spannende wedstrijd trok de ploeg van bonsdcoach Staffan Olsson aan het langste eind tegen Qatar: 30-32. Bij rust keek Oranje tegen een ruime achterstand aan: 19-15. Op zaterdag 21 januari vervolgt het team de Main Round, dan is Duitsland om 20:30 uur de tegenstander.

De Qatarese aanvoerder Ahmad Madadi scoorde een penalty en opende daarmee de score. Vanaf de cirkel zorgde Samir Benghanem snel voor de gelijkmaker. Opnieuw was Madadi trefzeker, ditmaal vanuit de linkerhoek. Kay Smits maakte het tweede doelpunt voor Oranje. Met twee doelpunten op rij sloeg de tegenstander een gaatje. Aan Nederlandse kant was de afronding, met name uit de hoeken, niet scherp genoeg. Ondanks zijn eerdere missers scoorde Rob Schmeits zijn eerste doelpunt van het toernooi. Hij nam de plek in de wedstrijdselectie van de niet fitte Bobby Schagen in. Kay Smits zorgde vanuit een snelle omschakeling voor de gelijkmaker: 4-4.

Opnieuw zette Madadi zijn ploeg op voorsprong. Ditmaal was het de ingevallen rechterhoek Niels Versteijnen die de gelijkmaker noteerde. Toch pakte Qatar het initiatief in de wedstrijd. Met drie doelpunten op rij was er een gat geslagen. Niels Versteijnen scoorde opnieuw, maar halverwege de eerste helft schoot Madadi zijn derde penalty raak: 9-6.

Dani Baijens knalde de bal tegen de touwen. Vanaf de cirkel was Youssef Ali trefzeker voor de tegenstander. Na een mooi één-tweetje met Luc Steins rondde Dani Baijens af. Mede door een twee minuten tijdstraf van Robin Schoenaker kon de Qatarese ploeg uitlopen naar een voorsprong van vijf doelpunten: 13-8.

De laatste tien minuten van de eerste helft ging Oranje beter met de kansen om. De teams wisselden de goals af. Kay Smits vond in overtal een gat in de dekking en Samir Benghanem scoorde een vliegertje: 14-10. In de slotfase kon Oranje het gat op vier doelpunten houden. Mede dankzij scherpte in de afronding van linkerhoekspeler Rutger ten Velde. Hij scoorde drie keer uit evenveel kansen. Youssef Ali bepaalde de ruststand op 19-15 in het voordeel van Qatar.

De TeamNL Handbalheren kwamen goed uit de kleedkamers. Aan de hand van Rutger ten Velde werd de achterstand bijna helemaal weggepoetst. Ten Velde was tweemaal trefzeker en Samir Benghanem scoorde met een lobje de aansluitingstreffer: 19-18. Een dubbele tijdstraf van diezelfde Benghanem en Robin Schoenaker zorgde er voor dat Qatar in overtal kwam te staan. Hier werd met twee doelpunten dankbaar gebruik van gemaakt: 21-18.

Stukje bij beetje probeerde de ploeg van bondscoach Staffan Olsson het gat te dichten. Ondanks drie Qatarese goals lukte dat. Via een rake penalty van Kay Smits, drie doelpunten van rechterhoek Niels Versteijnen en Rutger ten Velde werd de aansluitingstreffer gescoord: 24-23.

Youssef Ali zette weer een verschil van twee op het scorebord. Het waren hoekspelers Rutger ten Velde en Niels Versteijnen die er met rake schoten voor zorgden dat Nederland op gelijke hoogte kwam. Jovan Gacevic scoorde, maar ook Rutger ten Velde was opnieuw trefzeker. Een rake penalty van Kay Smits zorgde tien minuten voor tijd voor de eerste voorsprong van Nederland: 26-27.

Ondanks een rake penalty van Madadi vergrootte Nederland de voorsprong. Met twee goals was Luc Steins belangrijk in de slotfase. De dertigste treffer van Oranje werd gemaakt door opbouwspeler Dani Baijens. Missers aan Nederlandse kant zorgden ervoor dat er twee minuten voor tijd een verschil van één doelpunt op het scorebord stond: 29-30. Een spannende slotfase brak aan.

Een onderschepping in de dekking zorgde ervoor dat Samir Benghanem alleen op de keeper af kon. Hij faalde niet en zorgde voor een voorsprong van twee. De winst was nog niet zeker. Eldar Memisevic schoot de aansluitingstreffer binnen. Met nog twintig seconden op de klok moest Oranje de bal vasthouden. Dit lukte, er werd zelfs een penalty verdiend. Het was Man Of The Match Kay Smits die vanaf zeven meter de eindstand op 30-32 bepaalde.

De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales.