TeamNL Handbalheren boeken sensationele overwinning op Hongarije

De TeamNL Handbalheren hebben de eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap gewonnen van thuisland Hongarije. In Boedapest werd het thuisland met 28-31 verslagen. Bij rust stond de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson voor met 10-13. Op zondag 16 januari speelt Nederland de volgende wedstrijd, dan is om 20:30 uur IJsland de volgende tegenstander.

In een volgepakte MVM Dome in Boedapest was het Kay Smits die de eerste treffer voor zijn rekening nam. Hongarije maakte snel gelijk, maar ook Luc Steins wist het net te vinden. De 2-2 volgde na een hard schot vanaf de cirkel. Het waren de Oranjeheren die het heft in handen namen. Lus Steins zette met een schijnbeweging de Hongaarse verdediging op het verkeerde been en rondde af. Rutger ten Velde schoot raak uit de linkerhoek en Kay Smits benutte een penalty: 2-5.

Iso Sluijters kreeg een twee minuten tijdstraf, maar de daaropvolgende penalty werd knap gekeerd door Bart Ravensbergen. De Nederlandse dekking stond goed en wist de Hongaren maar liefst vijf minuten van het scoren af te houden. In de tiende minuut maakte Dominik Mathe het derde doelpunt voor de tegenstander. Een twee minuten tijdstraf voor Hongarije werd door de Oranjeheren direct afgestraft. Kay Smits en Dani Baijens scoorden en zorgden voor een 3-7 voorsprong.

De voorsprong werd verder uitgebreid. Kay Smits (2x) en Samir Benghanem vonden allebei het net. Met nog ruim tien minuten te spelen was de stand 5-10. In het Nederlandse doel stonden Bart Ravensbergen en Dennis Schellekens goed te keepen, ze zorgden ervoor dat de Hongaren zes minuten zonder doelpunt bleven. In de slotfase van de eerste helft verkleinde de tegenstander het gat. Ivar Stavast scoorde voor Oranje én kreeg een twee minuten tijdstraf, die werd direct afgestraft. Met twee doelpunten op rij stond het verschil nog maar op drie doelpunten: 9-12. Kay Smits scoorde namens Nederland een vliegertje op aangeven van Luc Steins. Bence Banhidi bepaalde de ruststand op 10-13 in het voordeel van Oranje.

De Hongaren schoten uit de startblokken in de tweede helft. Er werd direct twee keer gescoord waardoor het verschil nog maar één doelpunt was. Kay Smits deed wat terug namens Nederland maar ook de tegenstander wist wederom het net te vinden. Er werd om en om gescoord, namens Oranje deed Dani Baijens dat twee keer na een mooie individuele actie. Het was diezelfde Baijens die vervolgens een twee minuten tijdstraf kreeg. Deze werd niet benut door de Hongaren waarna hij hoogstpersoonlijk het verschil naar drie doelpunten tilde: 14-17.

Robin Schoenaker vergrootte de voorsprong met een schot vanaf de cirkel. Mate Lekai wist twee keer het net te vinden, maar ook Kay Smits en Bobby Schagen scoorden. Na tien minuten spelen liep Dani Baijens tegen zijn tweede tijdstraf aan en direct daarna kreeg Rutger ten Velde een rode kaart. Hierdoor stond Nederland met twee man minder in het veld. De tegenstander maakte gebruik van de ruimte in de dekking en scoorde twee keer: 18-20.

Lange tijd schommelde de wedstrijd op en neer. Het verschil bleef tussen de twee en drie doelpunten in Nederlands voordeel. Tot tien minuten voor tijd. Bij een 23-26 stand gingen de Hongaren vol in de aanval. Dit leverde meteen doelpunten op, waar Nederland ongelukkiger was in de afronding.

De aansluitingstreffer werd gemaakt door Richard Bodo: 25-26. Een spannende slotfase brak aan. Bobby Schagen scoorde, aan de andere kant vond ook Hongarije het net. Kay Smits schoot de bal snoeihard tegen de touwen waarna Mate Lekai dit twee keer deed en Hongarije naast Nederland zette: 28-28. Met nog drie minuten te spelen scoorde Jeffrey Boomhouwer, waar Hongarije een kans miste. Jasper Adams kreeg een tijdstraf. Een wisselfout aan Hongaarse kant betekende dat ook daar een man minder in het veld stond in de laatste minuut. Samir Benghanem bleef koel op de cirkel en scoorde de dertigste treffer voor Oranje waarmee de winst binnen was. De Hongaren wisten in de volgende aanval niet te scoren. De laatste treffer kwam op naam van Dani Baijens die de eindstand bepaalde op 28-31.

Boedapest, 13 januari 2022:
Hongarije – Nederland 28-31 (10-13)
Hongarije: Adrian Sipos, Petar Topic (1), Bendeguz Boka (1), Patrik Ligetvari, Marton Szekely, Roland Mikler, Miklos Rosta, Dominik Mathe (5), Pedro Rodriguez Alvarez (3), Bence Banhidi (3), Bendeguz Bujdoso, Zoltan Szita, Gabor Ancsin, Richard Bodo (6), Mate Lekai (8), Egon Hanusz (1).
Nederland: Bart Ravensbergen, Ivar Stavast, Rutger ten Velde (2), Robin Schoenaker (1), Iso Sluijters, Luc Steins (3), Samir Benghanem (3), Bobby Schagen (3), Ivo Steins, Jasper Adams, Jeffrey Boomhouwer (1), Dennis Schellekens, Alec Smit, Kay Smits (11), Tom Jansen, Dani Baijens (7).
Scheidsrechters: Mirza Kurtagic (SWE) / Mattias Wetterwik (SWE)
Strafminuten:
10’ – 12’ (Banhidi 2’, Sipos 2’, Lekai  4’, Sipos 2’ – Sluijters 2’, Stavast 2’, Baijens 4’, Ten Velde 2’, Adams 2’)
Strafworpen: 4/6 – 5/5