TeamNL Handbalheren bereiken Main Round WK na ruime overwinning

De TeamNL Handbalheren hebben de Main Round op het Wereldkampioenschap bereikt. In de tweede poulewedstrijd werd Noord-Macedonië met 24-34 verslagen. Bij rust had de ploeg van bondscoach Staffan Olsson een 11-18 voorsprong. De eerste wedstrijd van het WK werd ook al winnend afgesloten, daarin was Oranje te sterk voor Argentinië (19-29). Op dinsdag 17 januari om 20:30 uur sluit Nederland de poulefase af tegen Noorwegen.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Martin Serafimov, al snel zorgde Kay Smits vanaf zevenmeter voor de gelijkmaker. Opnieuw kwam Noord-Macedonië op voorsprong en was het Kay Smits die namens Nederland trefzeker was. Vanuit de linkerhoek schoot de tegenstander raak. Met een mooie individuele actie zette Dani Baijens de Oranjeheren weer naast de tegenstander. Dit was de opmars voor een goede fase. Kay Smits schoot zijn derde treffer in het net, Jeffrey Boomhouwer scoorde uit een break-out en Samir Benghanem knalde de bal in de kruising: 3-6. De tegenstander kon geen gat vinden in de Nederlandse dekking en Bart Ravensbergen stond goed te keepen. Dani Baijens speelde Jeffrey Boomhouwer knap vrij met een stuiterbal die beheerst afrondde.

Een twee minuten tijdstraf voor Robin Schoenaker zorgde voor wat ruimte in de Nederlandse dekking. Noord-Macedonië scoorde een penalty en gooide raak vanaf de cirkel. Aan de hand van Kay Smits was ook Nederland twee keer trefzeker. De tegenstander vond het net, maar ook Dani Baijens schoot van afstand hard raak. Dit zorgde voor een 6-10 stand halverwege de eerste helft. Met twee doelpunten op rij wist Noord-Macedonië de achterstand te verkleinen.

Luc Steins zorgde weer voor een verschil van drie goals. Al snel zette Pavle Atanasijevikj dat weer op twee. Reden voor bondscoach Staffan Olsson om zijn ploeg naar de kant te halen. Dit had direct effect. Dani Baijens, Tom Jansen en Jeffrey Boomhouwer (2x) vonden het net: 9-15. Vanaf de cirkel schoot de tegenstander raak. Dani Baijens verschalkte de keeper met een lobje en Luc Steins zette goed door en rondde scherp af. Opnieuw vond ook Noord-Macedonië het net. Dani Baijens bepaalde de ruststand: 11-18.

De Noord-Macedoniërs kwamen goed uit de kleedkamers. In vijf minuten werd de achterstand teruggebracht naar vijf doelpunten: 14-19. De TeamNL Handbalheren hadden moeite met ruimte vinden in de strakke dekking. Het lukte Bobby Schagen om de twintigste treffer te scoren van afstand. Daar zette de tegenstander weer twee goals tegenover. Kay Smits scoorde van afstand. Een penalty belandde in het Nederlandse doel. Opnieuw was Kay Smits trefzeker nadat hij goed doorzette. Opnieuw scoorde Noord-Macedonië: 18-22.

Een fantastische fase van Nederland brak aan, ingeleid door een twee minuten tijdstraf van Filip Taleski. Kay Smits scoorde een penalty. Tom Jansen, Luc Steins en Dani Baijens schoten raak in het lege doel nadat de tegenstander in de aanval met zes ging spelen. Dit zorgde binnen no-time voor een 18-26 stand halverwege de tweede helft. Noord-Macedonië vond het net, maar Luc Steins en Dani Baijens waren ook trefzeker.

Reden voor de Noord-Macedonische coach om zijn ploeg naar de kant te halen. Dit resulteerde in een doelpunt. Via Samir Benghanem vond ook Nederland het net. De tegenstander ging in een 5-1 dekking spelen, waar Oranje zichtbaar moeite mee had. Dit zorgde twee keer voor balverlies wat direct werd afgestraft: 22-29.

Topscorer en Man Of The Match Kay Smits schoot de dertigste treffer van Nederland tegen de touwen. In de daaropvolgende aanval zette hij de dekking op het verkeerde ben en rondde succesvol af. Na een onderschepping kon ook Noord-Macedonië scoren. In de laatste drie minuten bleven de Oranjeheren gefocust. Via Rutger ten Velde (2x) en Niels Versteijnen werd het verschil op elf doelpunten gezet: 23-34. De laatste goal van de wedstrijd werd gescoord door Noord-Macedonië. Hiermee werd de eindstand bepaald op 24-34. De TeamNL Handbalheren hebben met de tweede overwinning uit evenveel wedstrijden de Main Round op het WK bereikt.

De beste drie landen uit de poule plaatsen zich voor de Main Round, daarin kruizen groep A/B, C/D, E/F en G/H. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. Nederland kruist met de poule van Duitsland, Qatar, Servië en Algerije. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales.