Staffan Olsson maakt definitieve EK-selectie bekend

Staffan Olsson maakt definitieve EK-selectie bekend

Bondscoach Staffan Olsson heeft de definitieve selectie van zestien spelers bekendgemaakt voor het EK, dat van 10 t/m 28 januari gespeeld wordt in Duitsland. Op een later moment zullen er nog twee spelers aan de EK-selectie worden toegevoegd. Kaj Geenen, Thomas Houtepen en Tim Claessens maken hun debuut op een eindtoernooi.

Golden League
De TeamNL Handbalheren verzamelen begin januari op Papendal voor de EK-voorbereiding. Ze reizen af naar Denemarken en spelen daar drie wedstrijden in de Golden League tegen het thuisland, Noorwegen en Egypte. Op dinsdag 9 januari stapt de Nederlandse formatie in het vliegtuig naar het Duitse Mannheim. Daar spelen ze al hun poulewedstrijden.

Wedstrijdschema Golden League
4 januari 17:45 uur Egypte – Nederland
6 januari 13:30 uur Noorwegen – Nederland  
7 januari 16:00 uur Nederland – Denemarken

EK 2024
Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de TeamNL Handbalheren zich hebben gekwalificeerd voor het EK. In 2020 eindige Nederland op een zeventiende plaats. Twee jaar later bereikte de ploeg de hoofdronde en sloten ze het toernooi als tiende af.

Aan het Europees kampioenschap nemen 24 landen deel. Het Nederlands Herenteam is ingedeeld in groep E met Georgië, Bosnië en Herzegovina en Zweden.

De beste twee landen uit de zes poules plaatsen zich voor de hoofdronde. In de hoofdronde kruisen groep A, B en C met elkaar en groep D, E en F. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. De twee beste landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de halve finales, die gespeeld worden op vrijdag 26 januari. De finale staat gepland op zondag 28 januari.

Het Europees Kampioenschap vindt plaats van 10 tot en met 28 januari 2024. De speelsteden zijn Düsseldorf (poulefase), Berlijn (poulefase), Mannheim (poulefase), München (poulefase), Hamburg (Main Round) en Keulen (Main Round en finales).

Wedstrijdschema EK
11 januari 18:00 uur: Nederland – Georgië
13 januari 18:00 uur: Bosnië en Herzegovina – Nederland
15 januari 20:30 uur: Zweden – Nederland

Definitieve EK-selectie TeamNL Handbalheren

1Dani BaijensHandball Sport Verein Hamburg (GER)
2Samir BenghanemGreen Park/Handbal Aalsmeer
3Tim ClaessensAchilles Bocholt (BEL)
4Kaj GeenenVfL Lübeck-Schwartau (GER)
5Thomas HoutepenTBV Lemgo (GER)
6Lars KooijTV Emsdetten (GER)
7Bart RavensbergenFrisch Auf! Göppingen (GER)
8Bobby SchagenTBV Lemgo (GER)
9Robin SchoenakerSporting Pelt (BEL)
10Alec SmitSønderjyskE Håndbold (DEN)
11Jorn SmitsLemvig-Thyborøn Handbold (DEN)
12Ivar StavastHC ElbFlorenz Dresden (GER)
13Luc SteinsParis Saint-Germain Handball (FRA)
14Rutger ten VeldeTuS N-Lübbecke (GER)
15Niels VersteijnenTBV Lemgo (GER)
16Arjan VersteijnenHerpertz/Bevo HC