Oranjeheren verliezen tweede EK-kwalificatiewedstrijd van Slovenië

De Oranjeheren hebben de tweede EK-kwalificatiewedstrijd verloren van topland Slovenië.  In Almere werd het 23–34 voor Slovenië. Halverwege de wedstrijd stond de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson met 15–14 voor. Zondag 10 januari spelen de Oranjeheren opnieuw tegen Slovenië, ditmaal in Celje.

De laatste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden is bijna twee jaar geleden. Nederland en Slovenië waren destijds allebei ingedeeld in poule 4 in de strijd voor kwalificatie van het EK 2020. Begin april 2019 verloor Nederland twee keer van Slovenië: 26-27 en 23-30.

Jure Dolenec scoort voor Slovenië vanaf 7-meter het eerste doelpunt van de wedstrijd. Hij tilt de stand ook direct naar 2-0. Na zes minuten weet Oranje de achterstand om te buigen in een voorsprong door doelpunten van Jorn Smits en Kay Smits (2x). Een twee minuten tijdstraf voor Samir Benghanem brengt de Oranjeheren niet in de problemen, het blijft gelijk op gaan tot 6-6.

Na tien minuten draait de Nederlandse aanval en verdediging goed. Bart Ravensbergen is belangrijk met knappe reddingen. De 5:1 verdediging staat uitstekend, het zorgt ervoor dat de bal onderschept wordt en snel afgerond kan worden. Ephrahim Jerry, Samir Benghanem, Jorn Smits en Rutger ten Velde scoren voor de Oranjeheren en zorgen voor een verschil van vier doelpunten: 10-6. Een fase waarin de tegenstander de overhand heeft breekt aan, mede door een tweede tijdstraf aan Nederlandse kant weten ze op gelijke hoogte te komen: 12-12. Toch gaan de Oranjeheren met een minimale voorsprong de rust in. Via Ivo Steins en de vijfde en zesde treffer van Kay Smits zoeken de teams met een stand van 15-14 de kleedkamers op.

Slovenië komt goed uit de kleedkamer en scoort de eerste zes doelpunten in de tweede helft. Hiermee pakt de tegenstander direct een comfortabele voorsprong. Via doelpunten van Bobby Schagen (2x), Kay Smits en Samir Benghanem wordt de achterstand verkleind naar vier: 19-23. Vanaf dat moment gaat het bij Slovenië draaien en speelt het Nederland weg. Met acht doelpunten op rij leidt Slovenië halverwege de tweede helft: 19-31. Oranje speelt een periode met een man meer in de aanval en zonder keeper, dit heeft niet het gewenste resultaat en resulteert niet in doelpunten.

Niels Versteijnen, de 18-jarige debutant Niko Blaauw en Kay Smits doen namens Nederland iets terug waardoor de achterstand tien goals is. Het slotakkoord is voor de Slovenen. Blaz Blagotinsek maakt het laatste doelpunt van de wedstrijd en bepaalt de eindstand op 23-34.

Het Nederlands Herenteam is bij de loting voor de kwalificatie van het EK 2022 in Hongarije en Slowakije ingedeeld in poule 5 bij Slovenië, Polen en Turkije. Tegen iedere tegenstander wordt een keer uit en een keer thuis gespeeld. Aan het einde van de kwalificatie plaatsen de nummers één en twee en de vier beste nummers drie uit alle acht poules zich voor het EK 2022 (13 tot en met 30 januari 2022).

Het EK wordt van 13 tot en met 30 januari 2022 georganiseerd in gastlanden Hongarije en Slowakije. De speelsteden zijn Bratislava (poulefase en Main Round), Kosice (poulefase) in Slowakije; Debrecen (poulefase), Szeged (poulefase) en Boedapest (poulefase, Main Round en finale weekend) in Hongarije.