Oranjeheren verliezen eerste wedstrijd trainingsstage van Brazilië.

Oranjeheren verliezen eerste wedstrijd trainingsstage van Brazilië.

Een jong en doelgericht Oranje is er niet in geslaagd Brazilië te verslaan. In de eerste wedstrijd van de Gjensidige Cup, een oefentoernooi waar de Oranjeheren aan deelnemen, verloor het met 35-32 (18-14).

Ondanks de goede voorbereiding op de offensieve dekking van de Brazilianen maakte Oranje geen beste start. Veel technische fouten en balverlies zorgden ervoor dat Brazilië makkelijk kon scoren. Het spel van Nederland werd nog goed omgezet en het ging de rust in met een 18-14 achterstand.

De tweede helft liet Oranje een vergelijkbaar beeld zien als in de eerste helft. Er werd van alles geprobeerd maar het lukte de Oranjemannen niet om Brazilië, dat vrijwel altijd meespeelt op WK’s,  onder druk te zetten. Nederland verliest uiteindelijk met 35-32. Assistent bondscoach Edwin Kippers: “Het gevoel dat er gewonnen kon worden was er zeker, we hadden op meer gehoopt en hadden het gevoel dat er meer in zat. Dan is het toch teleurstellend dat je verliest.”

Topscorers bij Oranje waren Bobby Schagen (7), Ivo Steins (6) en Iso Sluijters (5). René de Knegt maakte tijdens zijn invalbeurt in de tweede helft een goede indruk. Morgen heeft Nederland een rustdag en zaterdag speelt het om 18.15 uur tegen thuisland Noorwegen.

Programma oefenduels trainingsstage:
Noorwegen:
3 januari 20.30 uur: Nederland – Brazilië
5 januari 18.15 uur: Noorwegen – Nederland
6 januari 15.30 uur: IJsland – Nederland

Deze wedstrijden worden niet uitgezonden in Nederland en zijn alleen live te zien op Noorse TV. De tussenstanden zijn live te volgen op flashscore.com.

Slowakije:
10 januari 18.00 uur: Slowakije – Nederland
11 januari 18.00 uur: Nederland – Roemenië

EK kwalificatie april
De Oranjeheren gaan in april verder met hun missie om zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor het Europees Kampioenschap. Na de zege op Estland en het verlies tegen Letland staat Nederland momenteel tweede in de poule. Slovenië staat dankzij twee overwinningen bovenaan. De nummer één en twee uit de groep plaatst zich voor het EK dat van 10 tot en met 26 januari 2020 wordt gehouden in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. De vier beste nummers drie uit de acht kwalificatiegroepen kwalificeren zich eveneens voor het eindtoernooi.

Wedstrijdschema EK-kwalificatie Nederlands Herenteam:
Donderdag 25 oktober 2018 in Sittard: Nederland-Estland 35-25 (17-10).
Zondag 28 oktober 2018 in Valmiera: Letland-Nederland 29-25 (17-11).
Donderdag 11 april 2019 in Almere: Nederland-Slovenië.
Zondag 14 april 2019 in Celje: Slovenië-Nederland.
Woensdag 12 of donderdag 13 juni 2019 in Estland (speelplaats nog niet bekend): Estland-Nederland.
Zondag 16 juni 2019 in Almere: Nederland-Letland.