Oranjeheren sluiten trainingsstage af met nederlaag tegen Roemenië

De Oranjeheren sluiten hun leerzame trainingsstage af met een nederlaag tegen Roemenië: 30-27. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson speelde de afgelopen week vijf oefenwedstrijden tegen Noorwegen, Brazilië, IJsland, Slowakije en Roemenië. Allemaal in voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijden begin april tegen Slovenië. Op 11 april speelt Nederland om 19:30 uur thuis tegen de Slovenen in Almere. De kaartverkoop voor deze wedstrijd start volgende week.

In de eerste helft ging het lang gelijk op. Nederland en Roemenië ontliepen elkaar weinig. Na ruim tien minuten stond het 6-6. De Oranjeheren liepen tegen een tijdstraf aan, waardoor Roemenië kon profiteerde met een prachtige vlieger. Luc Steins nam zijn ploeg bij de hand. Met gevarieerd spel wist hij veelvuldig het net te vinden. De Roemeense ploeg strafte foutjes in de Nederlandse aanval af en pakte het initiatief voor rust. Alec Smit scoorde via een snelle break-out de aansluitingstreffer:14-13, maar in de slotseconden van de eerste helft kreeg Roemenië nog een penalty. De ruststand werd daardoor bepaald op 15-13.

Begin tweede helft zorgde Alec Smit er met twee goals voor dat Nederland in het spoor bleef van Roemenië: 17-15. De Roemenen speelden fysiek. De Nederlandse dekking had daar niet altijd een antwoord op. De Oranjeheren kregen drie tijdstraffen achter elkaar en speelde even met maar drie veldspelers en een keeper. Roemenië benutte de ruimte optimaal en liep uit naar een 20-16 voorsprong. De creatieve Dani Baijens en Luc Steins vonden samen knap een oplossing door in drie dubbele ondertal te scoren: 21-17.

Nederland vocht zich even later terug in de wedstrijd. Via Luc Steins, Rutger ten Velde en Alec Smit kwamen ze op gelijke hoogte: 23-23. Een gelijk opgaande strijd volgde tot 26-26. De Roemenen scoorden vier keer op rij en trokken de overwinning naar zich toe. Dani Baijens scoorde vlak voor tijd nog en bracht de eindstand 30-27 op het scorebord.

Luc Steins werd topscoorder met acht doelpunten. Gevolgd door Alec Smit met zeven treffers.

EK-kwalificatie april
De Oranjeheren gaan in april verder met hun missie om zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor het Europees Kampioenschap. Na de zege op Estland en het verlies tegen Letland staat Nederland momenteel tweede in de poule. Slovenië staat dankzij twee overwinningen bovenaan. De nummer één en twee uit de groep plaatst zich voor het EK dat van 10 tot en met 26 januari 2020 wordt gehouden in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. De vier beste nummers drie uit de acht kwalificatiegroepen kwalificeren zich eveneens voor het eindtoernooi.