Oranjeheren sluiten leerzaam oefentoernooi af met nederlaag tegen IJsland

Oranjeheren sluiten leerzaam oefentoernooi af met nederlaag tegen IJsland

De Oranjeheren hebben zich de afgelopen dagen kunnen meten met de top tijdens de Gjensidige Cup in Noorwegen. Na een nederlaag tegen Brazilië en Noorwegen, kwamen ze vandaag net te kort tegen IJsland (27-23). “We hebben weer een goede wedstrijd gespeeld en goed mee kunnen doen tegen een land dat naar het WK gaat.” 

In de eerste helft ging het lang gelijk op. Het was stuivertje wisselen tot Nederland drie kansen op rij mistte en IJsland kon uitlopen van 9-9 naar 11-9. Oranje kon het gaatje niet dichten, waardoor er een ruststand van 14-12 op het scorebord stond.

De IJslanders kwamen sterker uit de kleedkamer en brachten het verschil naar vier goals: 16-12. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson knokte zich knap terug in de wedstrijd tot 18-17. “We hadden het gevoel dat we deze wedstrijd niet hoefde te verliezen, maar aan het einde vloeide de krachten wat weg en werd het verschil weer vier doelpunten”, vertelt assistent bondscoach Edwin Kippers. IJsland won de wedstrijd uiteindelijk met 27-23.

Luc Steins werd uitgekozen tot ‘Man of the Match’. Kay Smits was topscoorder met negen goals.  

Nederland heeft zich bij de Gjensidige Cup kunnen meten met de top. “We hebben kunnen kijken waar we staan. We zitten er dicht tegenaan, maar zijn nog net niet goed genoeg. We kunnen de wedstrijden nog niet domineren. Verdedigend staan we bij vlagen heel goed, maar we moeten nog consequenter worden. Aanvallend zit het wel snor. We vinden vaak oplossingen om tot scoren te komen. Om een volgende stap te kunnen maken, moeten we ons focussen op de dekking”, legt Kippers uit.  

De Oranjeheren stappen morgen in het vliegtuig naar Slowakije, waar ze hun trainingsstage vervolgen. Ze spelen daar op 10 januari tegen het thuisland en nemen het op 11 januari op tegen Roemenië.

Resultaten oefenwedstrijden Gjensidige Cup:
Noorwegen:
3 januari 20.30 uur: Nederland – Brazilië (32-35)
5 januari 18.15 uur: Noorwegen – Nederland (36-29)
6 januari 15.30 uur: IJsland – Nederland (27-23)

Programma oefenwedstrijden Slowakije:
10 januari 18.00 uur: Slowakije – Nederland
11 januari 19:30 uur: Nederland – Roemenië

EK kwalificatie april
De Oranjeheren gaan in april verder met hun missie om zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor het Europees Kampioenschap. Na de zege op Estland en het verlies tegen Letland staat Nederland momenteel tweede in de poule. Slovenië staat dankzij twee overwinningen bovenaan. De nummer één en twee uit de groep plaatst zich voor het EK dat van 10 tot en met 26 januari 2020 wordt gehouden in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. De vier beste nummers drie uit de acht kwalificatiegroepen kwalificeren zich eveneens voor het eindtoernooi.

Wedstrijdschema EK-kwalificatie Nederlands Herenteam:
Donderdag 25 oktober 2018 in Sittard: Nederland-Estland 35-25 (17-10).
Zondag 28 oktober 2018 in Valmiera: Letland-Nederland 29-25 (17-11).
Donderdag 11 april 2019 in Almere: Nederland-Slovenië.
Zondag 14 april 2019 in Celje: Slovenië-Nederland.
Woensdag 12 of donderdag 13 juni 2019 in Estland (speelplaats nog niet bekend): Estland-Nederland.
Zondag 16 juni 2019 in Almere: Nederland-Letland.