Oranjeheren pakken met winst op Polen tweede plaats in de poule

De TeamNL Handbalheren hebben de laatste EK-kwalificatiewedstrijd met 32-30 gewonnen van Polen. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson behaalde hiermee de tweede plaats in de poule en is zeker van deelname aan het EK 2022. Bij rust was het verschil één doelpunt in het voordeel van de Oranjeheren: 17-16.

In maart stonden beide ploegen ook tegenover elkaar in de reeks voor EK kwalificatie. Destijds won Nederland dankzij een doelpunt van Kay Smits in de laatste seconde met 26-27. Beide teams wisten voorafgaand aan de wedstrijd al dat ze gekwalificeerd waren voor het EK 2022. Het ging in de wedstrijd om de tweede plaats in de poule.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd wordt gemaakt door Luc Steins. Polen komt snel op gelijke hoogte. Via een mooie individuele actie van Luc Steins en een snelle break van Dani Baijens komt Nederland op een 3-1 voorsprong. De tegenstander weet deze snel om te buigen met drie doelpunten op rij. Cirkelspeler Samir Benghanem is scherp in de afronding en weet de Oranjeheren weer op gelijke hoogte te brengen. Via twee doelpunten van Tomasz Gebala is het toch Polen dat een ruimere voorsprong pakt: 4-6. Het is stuivertje wisselen in de eerste helft, Nederland weet een overtal situatie goed uit te spelen, via Kay Smits (2x) en Alec Smit grijpt het thuisland weer een minimale voorsprong: 8-7

Het blijft de hele eerste helft gelijk op gaan. Beide ploegen weten overtal situaties te benutten. Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft schiet Iso Sluijters met een hard schot Nederland op een ruimere voorsprong: 13-11. De ploegen zijn aan elkaar gewaagd, vier minuten voor tijd maakt topscorer aan Poolse kant Arkadiusz Moryto de gelijkmaker. Het is Bobby Schagen die vanaf de rechterhoek de laatste goal van de eerste helft scoort: 17-16.

Samir Benghanem en Bobby Schagen scoren in de eerste minuten van de tweede helft, maar ook Polen weet het net te vinden. In een fantastische fase grijpt Nederland een voorsprong van vijf doelpunten. Achtereenvolgens Kay Smits, Samir Benghanem (2x) en Luc Steins scoren: 23-18. Toch weet Polen dit gat weer te dichten, halverwege de tweede helft staat het 24-24.

Twee minuten tijdstraf aan Poolse kant worden goed benut door de TeamNL Handbalheren. Kay Smits (2x) en Rutger ten Velde scoren waardoor het verschil naar drie wordt uitgebreid: 27-24. De laatste tien minuten golft het spel op en neer en zijn beide teams scherp in de afronding. Het is Nederland dat stand houdt en de wedstrijd beslist. De eindstand wordt bepaald op 32-30. Hiermee eindigen de Oranjeheren op de tweede plaats in de poule.

Het EK wordt van 13 tot en met 30 januari 2022 georganiseerd in gastlanden Hongarije en Slowakije. De speelsteden zijn Bratislava (poulefase en Main Round), Kosice (poulefase) in Slowakije; Debrecen (poulefase), Szeged (poulefase) en Boedapest (poulefase, Main Round en finale weekend) in Hongarije.