Nederlands Herenteam verliest eerste wedstrijd op de Yellow Cup

De Oranjeheren hebben de eerste wedstrijd op de Yellow Cup verloren van Tunesië. In Zwitserland werd de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson nipt verslagen met 30-29.

Tegen de Afrikaans kampioen was het Luc Steins die het eerste doelpunt van de wedstrijd maakte. Tunesië kwam echter snel langszij na een snelle aanval. De dekking van de beide teams stond goed waardoor de Oranjeheren en de tegenstander in de beginfase moeilijk een gaatje konden vinden. Na bijna tien minuten spelen was het Bobby Schagen die vanaf de rechterhoek de tweede goal van Nederland voor zijn rekening nam: 1-2. Het spel van beide ploegen ging in de beginfase gelijk op, ondanks dat Oranje tegen een aantal tijdstraffen aanliep.

Bobby Schagen had een aantal uitstekende onderscheppingen in de dekking. Via doelpunten van Samir Benghanem, Iso Sluijters en de bewegelijke Luc Steins was de stand halverwege de eerste helft 6-6. Hoekspelers Jeffrey Boomhouwer en Bobby Schagen werden bereikt en ook Fabian van Olphen wist met zijn snoeiharde afstandsschot het net te vinden. Bart Ravensbergen keepte de eerste helft zeer sterk en was moeilijk te passeren.

Met nog vijf minuten te spelen kwam Tunesië voor het eerst op voorsprong: 12-11. Dit lieten de Oranjeheren niet zomaar gebeuren, door goals van Kay Smits en een scherpe Bobby Schagen zochten de teams de kleedkamers op met een 12-13 stand in het voordeel van Oranje.

De Oranjeheren kwamen scherp uit de kleedkamers. Via doelpunten van Jeffrey Boomhouwer, een snelle break van Bobby Schagen (2x) en Dani Baijens werd de voorsprong direct vergroot: 14-18. Tunesië wist het gat te verkleinen tot twee doelpunten: 16-18. Nederland wist vervolgens met snelle en goed uitgespeelde aanvallen steeds een gat te vinden in de dekking. De voorsprong werd via Dani Baijens, Kay Smits (2x) en Ephrahim Jerry zelfs uitgebouwd naar vijf doelpunten: 19-24.

Na 45 minuten was het Tunesië dat even aanzette en vier keer op rij wist te scoren. Hierdoor was het verschil ineens nog maar één doelpunt: 24-25. Nederland had moeite met het creëren van kansen. Vijf minuten voor tijd wist Tunesië op gelijke hoogte te komen en het pakte zelfs de voorsprong: 29-28.

Er volgden vijf onrustige minuten met missers van beide kanten. Kay Smits wist vlak voor tijd met een afstandsschot de gelijkmaker op het scorebord te zetten: 29-29. Tunesië wist de aanval niet af te ronden en de Oranjeheren kwamen via een break in scoringspositie. Alec Smit scoorde alleen voor de keeper niet. Het was Tunesië dat met een rake penalty de wedstrijd besliste en aan het langste eind trok: 30-29.

De Oranjeheren spelen dit weekend nog twee wedstrijden op de Yellow Cup. Oekraïne is op zaterdag 4 januari om 17:15 uur de tegenstander. Zondag 5 januari speelt Oranje om 16:00 uur tegen thuisland Zwitserland. Daarna reist de ploeg door naar Noorwegen waar ze hun eerste EK uit de historie gaan spelen.