Nederlands Herenteam boekt oefenzege op Oekraïne

De Oranjeheren hebben de tweede wedstrijd op de Yellow Cup gewonnen van Oekraïne. In Zwitserland won de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson met 30-27. Bij rust stond Nederland voor met 17-13. Beide teams zijn in voorbereiding op het Europees Kampioenschap dat op donderdag 9 januari begint in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. Oranje is ingedeeld in poule C en speelt alle poulewedstrijden in Trondheim. Oekraïne is ingedeeld in poule B en speelt in Wenen.

Na minder dan een minuut spelen was het Oekraïne dat deze wedstrijd zorgde voor de openingsgoal. Kay Smits trok de stand snel gelijk. In de beginfase gingen beide teams gelijk op. Om en om werd er gescoord en via Dani Baijens pakte Oranje voor het eerst een voorsprong: 3-2. Na tien minuten stond het 6-6, na goals van opnieuw Dani Baijens en Samir Benghanem (2x). Vanaf dat moment liep de aanvalsmachine van Oranje beter en wist het een gat te slaan van twee doelpunten: 8-6.

De tegenstander van de Oranjeheren liep zich de eerste helft vaak stuk op een sterk keepende Gerrie Eijlers. Hierdoor kreeg Nederland de kans om de voorsprong verder uit te bouwen. Via doelpunten van Kay Smits (2x) en Tim Remer lukte dit en werd het verschil vergroot naar drie: 13-10. Met nog vijf minuten te spelen in de eerste helft zette Oranje nogmaals aan wat erin resulteerde dat de teams met een 17-13 stand de kleedkamers opzochten.

In de tweede helft schoot Nederland uit de startblokken. Via scherp afgeronde aanvallen van Alec Smit (2x), Kay Smits en Ephrahim Jerry stond het al snel 21-13. Oranje liep tegen een tijdstraf aan waardoor Oekraïne twee minuten met een man meer mocht spelen. Deze situatie werd optimaal benut, de Oekraïners scoorden drie doelpunten op rij: 22-18.

Ephrahim Jerry zorgde er halverwege de tweede helft met een hard schot in de kruising voor dat het verschil opliep naar vijf: 25-20. Wederom kreeg Nederland een twee minuten tijdstraf en wist de tegenstander dichterbij te komen: 28-26. Het was de ervaren Bobby Schagen die twee minuten voor tijd de 29-26 maakte waarna de Oranjeheren de resterende minuten uitspeelden. Ephrahim Jerry maakte de laatste treffer voor Nederland. Het slotakkoord was voor Oekraïne dat via een 7-meter de eindstand bepaalde op 30-27.

De Oranjeheren spelen nog één wedstrijd op de Yellow Cup. Zondag 5 januari om 16:00 uur is thuisland Zwitserland de tegenstander. Daarna reist de ploeg door naar Noorwegen waar ze hun eerste EK uit de historie gaan spelen.