Gunstige loting Nederlands Herenteam voor kwalificatie EK 2020

Gunstige loting Nederlands Herenteam voor kwalificatie EK 2020

Het Nederlands Herenteam is bij de kwalificatie voor het EK 2020 ingedeeld in een groep met Slovenië, Letland en Estland. Dit wees de loting vanavond uit in het Noorse Trondheim. De nummer één en twee uit de groep plaatst zich voor het Europees Kampioenschap dat van 10 tot en met 26 januari 2020 wordt gehouden in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. De vier beste nummers drie uit de acht kwalificatiegroepen kwalificeren zich eveneens voor het EK.

“De loting had slechter gekund”, vertelt bondscoach Erlingur Richardsson. “Toch is het moeilijk te voorspellen. Letland heeft een aantal goede spelers met veel ervaring. Estland zit in dezelfde fase als wij. Ook zij bouwen met een jong team naar de toekomst. Slovenië is de grote favoriet in de poule”. Slovenië pakte op het laatste WK in Frankrijk een bronzen medaille.

“Het zullen lastige wedstrijden worden en we zullen moeten vechten om ons te kwalificeren, maar de spelers, staff en de bond zijn erg gemotiveerd om het eindtoernooi te halen”, vertelt de bondscoach. Nederland heeft zich nog nooit geplaatst voor een Europees Kampioenschap. De laatste keer dat het Nederlands Herenteam in actie kwam op een eindtoernooi was tijdens het WK in 1961 in West-Duitsland.

Het Nederlands Herenteam start de EK-kwalificatie op woensdag 24 of donderdag 25 oktober 2018 met een thuiswedstrijd tegen Estland. Enkele dagen later, op zaterdag 27 of zondag 28 oktober, speelt de formatie van bondscoach Erlingur Richardsson een uitwedstrijd tegen Letland.

Oranje speelde eind vorig jaar nog tijdens een oefentoernooi tegen zowel Letland als Estland. In het Letse Rīga werd op 27 december met 29-24 gewonnen van Letland. Twee dagen later was het Nederlands Herenteam met 37-21 te sterk voor Estland. “Het kan een voordeel zijn dat we deze oefenwedstrijden gespeeld hebben. We weten daardoor meer van de tegenstanders. Zij natuurlijk ook van ons, maar we kunnen de informatie goed gebruiken in de voorbereiding.”

Nederland speelde één keer tegen Slovenië. Op 19 september 1980 won Oranje tijdens het Turnier der Nationen in het Oostenrijkse Klagenfurt met 30-25 van Slovenië maar dit duel had geen officiële status.

Wedstrijdschema EK-kwalificatie Nederlands Herenteam:
Woensdag 24 of donderdag 25 oktober 2018: Nederland-Estland.
Zaterdag 27 of zondag 28 oktober 2018: Letland-Nederland.
Woensdag 10 of donderdag 11 april 2019: Nederland-Slovenië.
Zaterdag 13 of zondag 14 april 2019: Slovenië-Nederland.
Woensdag 12 of donderdag 13 juni 2019: Estland-Nederland.
Zaterdag 15 of zondag 16 juni 2019: Nederland-Letland.

EK-kwalificatiegroepen:
Groep 1: Duitsland, Polen, Israël, Kosovo.
Groep 2: Kroatië, Servië, Zwitserland, België.
Groep 3: Macedonië, IJsland, Turkije, Griekenland.
Groep 4: Slovenië, Nederland, Letland, Estland.
Groep 5: Wit-Rusland, Tsjechië, Bosnië en Herzegovina, Finland.
Groep 6: Frankrijk, Portugal, Litouwen, Roemenië.
Groep 7: Hongarije, Rusland, Slowakije, Italië.
Groep 8: Denemarken, Montenegro, Oekraïne, Faeröer.

Het Nederlands Herenteam is voor de kwalificatie van het EK 2020 ingedeeld in een poule met Slovenië, Letland en Estland. De nummer één en twee uit de groep plaatst zich voor het Europees Kampioenschap dat van 10 tot en met 26 januari 2020 wordt gehouden in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. De vier beste nummers drie uit de acht kwalificatiegroepen kwalificeren zich eveneens voor het EK.

Zweden, Oostenrijk en Noorwegen zijn als organisatoren geplaatst voor het EK. Spanje is als titelverdediger ook al zeker van het EK. Met 24 deelnemende teams zal dit het grootste EK ooit zijn. De speelplaatsen zijn Göteborg (voorronde), Malmö (voorronde en hoofdronde) en Stockholm (finaleweekend) in Zweden; Graz (voorronde) en Wenen (voorronde en hoofdronde) in Oostenrijk en Trondheim (twee voorrondegroepen) in Noorwegen.