Bondscoach Staffan Olsson maakt definitieve WK-selectie bekend

Bondscoach Staffan Olsson maakt definitieve WK-selectie bekend

Bondscoach Staffan Olsson heeft de definitieve selectie van achttien spelers bekendgemaakt voor het WK in Polen en Zweden, dat van 12 t/m 29 januari gespeeld wordt. De TeamNL Handbalheren nemen het in januari in groep F op tegen Noorwegen, Noord-Macedonië en Argentinië. Alle poulewedstrijden van het Nederlands team worden gespeeld in de Poolse stad Krakow.

In voorbereiding op het WK reizen de TeamNL Handbalheren af naar Frankrijk. Op maandag 2 januari stapt de ploeg in de trein naar Parijs. In de Franse hoofdstad speelt het team op woensdag 4 januari om 20:45 uur tegen het thuisland. Drie dagen later, op zaterdag 7 januari neemt de ploeg het op tegen een nader te bepalen tegenstander. Dat duel staat gepland om 15:15 uur.

De deelname aan het WK is uniek. De laatste keer dat het Nederlands Herenteam actief was op het wereldkampioenschap dateert uit 1961. Destijds werd na twee verliespartijen een elfde plaats behaald. De Internationale Handbal Federatie (IHF) heeft Nederland een wildcard toegewezen. De IHF erkent dat Nederland een team in opkomst is. De afgelopen jaren hebben de TeamNL Handbalheren laten zien op het hoogste podium te kunnen acteren. De tiende plaats op het EK 2022 was een bevestiging van deze groei.

De beste drie landen uit de poule plaatsen zich voor de Main Round, daarin kruisen groep A/B, C/D, E/F en G/H. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. Als Nederland zich plaatst voor de Main Round, kruist het mogelijk met Duitsland, Qatar, Servië of Algerije. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales.

Het WK wordt van 12 tot en met 29 januari 2023 georganiseerd in gastlanden Polen en Zweden. De Poolse speelsteden zijn Krakow (poulefase en Main Round), Katowice (poulefase en Main Round), Gdansk (kwartfinales en halve finales) en Plock (President’s Cup). In Zweden worden de wedstrijden gespeeld in Kristianstad (poulefase), Jönköping (poulefase), Göteborg (poulefase en Main Round), Malmö (poulefase en Main Round) en Stockholm (kwartfinales, halve finales, finale).

Voorlopige selectie TeamNL Handbalheren:

 NaamClub
1Jasper AdamsKEMBIT-LIONS
2Dani BaijensHandball Sport Verein Hamburg (GER)
3Samir BenghanemGreen Park/Handbal Aalsmeer
4Jeffrey BoomhouwerGreen Park/Handbal Aalsmeer
5Tom JansenVFL Gummersbach (GER)
6Evert KooijmanKRAS/Volendam
7Bart RavensbergenHSG Nordhorn-Lingen (GER)
8Bobby SchagenTBV Lemgo (GER)
9Rob SchmeitsKEMBIT-LIONS
10Robin SchoenakerSporting Pelt (BEL)
11Iso SluijtersGC Amicitia Zürich (SUI)
12Kay SmitsSC Magdeburg (GER)
13Jorn SmitsLemvig-Thyborøn Handbold (DEN)
14Ivar StavastHC ElbFlorenz Dresden (GER)
15Luc SteinsParis Saint-Germain Handball (FRA)
16Rutger ten VeldeTuS N-Lübbecke(GER)
17Arjan VersteijnenHerpertz/Bevo HC
18Niels VersteijnenTBV Lemgo (GER)

 

Begeleiding:

 NaamFunctie
1Staffan OlssonBondscoach
2Wai WongAss. bondscoach
3Gerrie EijlersKeeperstrainer
4Robert BaardseFysiotherapeut
5Rian DekkerFysiotherapeut
6Maike WillemsTeammanager
7Diederik OeiSportarts
8Serge RinkDelegatieleider